LIVETEXT Alegeri locale Republica Moldova. Secţiile de votare au fost închise. În Chişinău au votat 36% dintre alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri

Cetăţenii Republicii Moldova şi-au exprimat dreptul la vot duminică, 20 octombrie, în cadrul alegerilor locale generale. Bătălia cea mare s-a dat pentru Primăria Chişinău, unde principalii favoriţi au fost socialistul Ion Ceban şi candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, ambii fac parte din alianţa de guvernare ACUM-PSRM. De asemenea, în patru circumscripţii electorale s-au desfăşurat alegeri parlamentare noi, ca urmare a demisiei unor deputaţi.

UPDATE 21.00 Secţiile de votare au fost închise. În alegerile locale din Chişinău au participat la vot 36% dintre alegători, ceea ce constituie 229.540 de voturi exprimate.

UPDATE 18.00 Alegerile din Chişinău pot fi declarate valide. La această oră au votat 191 mii de alegători în Chişinău, 30%. 

UPDATE 16.00 Până la această oră au votat 155 mii de alegători în Chişinău, 24,4%.

UPDATE 14.00 Până la această oră au votat 134 mii de alegători în Chişinău, 18,3%.

UPDATE 12.00 Candidatul Partidului Unităţii Naţionale la funcţia de primar, Octavian Ţîcu, a votat pentru un Chişinău românesc şi european.

UPDATE 11.40 Premierul Maia Sandu a votat în alegerile din Chişinău pentru un primar luptăror care va declara război total corupţiei. 

UPDATE 11.30 Candidatul Partidului Uniunea Salvaţia Basarabia la funcţia de primar de Chişinău, Valeriu Munteanu, a votat „pentru un Chişinău fără influenţă rusească şi fără corupţie. 

UPDATE 11.15 Lidera socialiştilor, Zinaida Greceanîi, a votat pentru un primar gospodar. Ea este convinsă că persoana pentru care a votat va câştiga alegerile din primul tur. 

UPDATE 11.00 Prezenţă scăzută la vot în alegerile din Chişinău. Până la această oră, doar 6,8% din alegători au votat, adică 50.200 de cetăţeni. Prin comparaţie, în alegerile locale din Capitală din 20 mai 2018, către ora 11.00 votase 8,65%. 

UPDATE 10.40 Preşedintele Igor Dodon a votat în alegerile din Chişinău: „Am votat pentru un primar profesionist. Consider că e suficient atâta demagogie la nivelul conducerii acestui municipiu. Noi avem nevoie de oameni care cunosc şi ştiu ce trebuie să facă pentru Chişinău. Am siguranţa că începând cu ziua de astăzi în Chişinău lucrurile se vor schimba spre bine”. 

UPDATE 10.15 Candidatul socialist la funcţia de primar de Chişinău, Ion Ceban, a votat „pentru un oraş amenajat, frumos, curat, confortabil şi modern. Am votat ca să se mîndrească de acest oraş de la cei mici la cei mari. Am votat ca să vină această schimbare pe care o aşteptăm cu toţii şi ştim că o vom face”. 

UPDATE 10.05 Candidatul PDM la funcţia de primar de Chişinău, Vladimir Cebotari, a votat: „Am votat pentru ceea ce aşteaptă Chişinăul: ordine, curăţenie, transport public mai bun, drumuri reparate, grijă pentru oameni, grijă pentru persoane în etaje, locuri în grădiniţe pentri copii, pentru un miros mai bun”. 

Acesta speră că cetăţenii „vor vota raţional, nu cu inima”. „Să fie aleşi candidaţii care cu adevărat pot soluţiona problemele oraşului”, a mai spus Cebotari.

UPDATE 10.00 Prezenţa la vot în Chişinău este de 3,75% (27.500 alegători). 

UPDATE 9.15 Candidatul Blocului ACUM la funcţia de priamr de Chişinău, Andrei Năstase, a votat: „Am votat pentru oamenii acestei ţări, pentru principiile şi valorile mele, am votat pentru viitor. Am certitudinea că din această zi, cu toţii vom învinge trecutul pe care ne l-au intoxicat alţii cu minciuni. Sunt sigur că azi chişinăuienii vor vota schimbarea lucrurilor în bine”. Năstase a făcut un apel către cetăţeni să fie vigilenţi, „pentru că avem semnale că încă se gândesc unii să fraudeze acest scrutin”. 

UPDATE 9.10 Liderul PDM, Pavel Filip, a votat. Democratul spune că prin acest votat a investit foarte multă speranţă ca oraşul Chişinău să aibă un primar care să aibă grijă de Capitală.

UPDATE 9.00 La această oră, în alegerile din Chişinău au votat 13.400 de alegători, ceea ce constituie 1,8%. 

UPDATE 8.15 Candidatul PL la funcţia de primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă şi-a exprimat opţiunea de vot: „Am votat pentru continuarea proiectelor europene”. 

UPDATE Urnele de votare se deschid la ora 7.00 şi se vor închide la 21.00. 

Scrutinele sunt monitorizate de 1.600 observatori naţionali din partea a 11 organizaţii. Totodată, CEC a acreditat 145 de observatori internaţionali din partea a 11 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, a 11 autorităţi electorale străine şi 3 organizaţii non-guvernamentale internaţionale.

Pentru cele 898 de mandate de primar s-au înregistrat în cursa electorală 3.761 de persoane, iar pentru 11.580 de mandate de consilier – 50.410 de persoane.

În listele electorale de bază sunt înscrişi 2,803.704 de alegători.

Concomitent cu alegerile locale, se vor desfăşura şi alegeri parlamentare noi în patru circumscripţii electorale. Este vorba despre circumscripţia nr. 50, la vest de Republica Moldova (Maia Sandu şi-a depus mandatul în favoarea funcţiei de prim-ministru); Circumscripţia 33 din Chişinău, unde alegerile au fost câştigate de către liderul PPDA, Andrei Năstase, care şi-a depus mandatul de deputat în favoarea funcţiei de ministru de Interne; Circumscripţia nr. 48, oraşul Slobozia, Tiraspol şi Bender, deputatul independent Viorel Melnic şi-a depus mandatul; Circumscripţia nr. 17, oraşul Nisporeni, fostul preşedinte PDM Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul.

În total, pentru organizarea alegerilor parlamentare noi în cele patru circumscripţii menţionate CEC va cheltui 11 milioane şi 931 mii de lei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite