VIDEO Mii de oameni, în stradă la Chişinău la protestul opoziţiei. Partidul „Şor” a iniţiat o provocare printr-un contraprotest cu frigărui şi muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni s-au adunat duminică, 26 august, la un nou protest al opoziţiei de dreapta faţă de guvernarea de la Chişinău. Manifestaţia a început la ora 14.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Evenimentul a demarat cu provocări. Partidul „Şor”, condus de primarul de Orhei, Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de la BEM, a adus în PMAN corturi, grătare şi muzică.

UPDATE 22.50 Dodon, reacţie la protestele din centrul Capitalei: Este ruşinos pentru democraţie.

UPDATE 21.40 Câţiva protestatari au instalat corturi şi au aşternut pături în preajma monumentului lui Ştefan cel Mare. Aceştia intenţionează să rămână acolo până luni, 27 august, pentru a nu permite conducerii ţării să depună flori cu prilejul Zilei Independenţei.

UPDATE 19.10 Protestatarii au votat unanim o Proclamaţie prin care solicită demiai Guvernului Filip, anularea sistemului electoral mixt, validarea mandatului primarului ales al Chişinăului, Andrei Năstase, anularea legii privind amnistierea capitalului, adoptarea legii Magniţki, tragerea la răspundere penală a celor implicaţi în frauda bancară privind furtul miliardului şi încetarea persecuţiilor la adresa opoziţiei.

UPDATE 18.40 Organizatorii protestului cheamă oamenii să rămână în PMAN până pe 27 august, pentru a sărbători împreună Ziua Independenţei.

UPDATE 17.00 Manifestanţii lui Ilan Şor surprinşi plecând cu pachete cu produse alimentare de la protestul primarului de Orhei.

UPDATE 16.30 Protestatarii opoziţiei se îndreaptă în marş spre PMAN, scandând „Jos mafia”, „Plahotniuc, la puşcărie” etc.

UPDATE 15.50 Liderul PL, Mihai Ghimpu, despre protestele din PMAN: „Plahotniuc tare se mai teme să nu-i ia Ţopii, cu ajutorul protestatarilor, puterea”.

UPDATE 15.30 Protestul lui Ilan Şor s-a încheiat.

UPDATE 15.20 Protestatarii opoziţiei au pornit într-un marş pe Bulevardul Ştefan cel Mare spre Parlament şi CNA, după care ar urma să se întoarcă în PMAN, ocupată anterior de puţinii manifestanţi ai lui Ilan Şor.

UPDATE 14.40 Vicepreşedinta Partidului Şor Marina Tauber a anunţat că simpatizanţii formaţiunii primarului din Orhei vor rămâne în PMAN atâta timp cât va fi necesar.

UPDATE 14.35 Vicepreşedintele PDA Alexandru Slusari a anunţat că Partidul Şor nu are autorizaţie de a organiza manifestaţii în PMAN şi i-a îndemnat pe aceştia să părăsească centrul Capitalei.

Anterior, Andrei Năstase a declarat că a primit asigurări de la organele de forţă că PMAN ar urma să fie eliberată pentru protestul opoziţiei.

UPDATE 14.00 „Este un spectacol organizat de Plahotniuc. El vrea să ne călcăm în picioare unii cu alţii (...) Noi nu am venit aici pentru violenţe”, a afirmat Maia Sandu.

UPDATE 13.55 Liderul PDA, Andrei Năstase, a declarat că Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, pe care i-a numit criminali, ar vrea ca mitingul opoziţiei să fie tranformat în unul violent.

Năstase a propus să fie creată o scenă impovizată în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, o zonă la periferia Pieţii Marii Adunări Naţionale, după ce Piaţa a fost ocupată de simpatizanţii lui Şor.

VIDEO Protestul neautorizat organizat de Ilan Şor faţă de opoziţia de dreapta proeuropeană

UPDATE 13.50 A început protestul opoziţiei. Maia Sandu a îndemnat oamenii să părăseasca zona unde se află contramanifestanţii lui Ilan Şor şi să nu să se lase provocaţi.

„Jos Mafia”, scandează simpatizanţii Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase.

UPDATE 13.30 Partidul Politic „ŞOR„ dezminte acuzaţiile apărute în presă referitor la acţiunile desfăşurate astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi vine cu următoarele precizări:

„Partidul Politic „ŞOR” invită oamenii la acţiunea de astăzi din PMAN pentru a susţine proiectele sociale iniţiate de liderul formaţiunii, Ilan Şor, şi promite că toţi manifestanţii se vor afla în siguranţă, iar protestul va fi unul paşnic, fără incitaţie la ură; Partidul „ŞOR” neagă faptul că ar fi pregătit provocări la acţiunea de astăzi; Totodată, Partidul Politic „ŞOR” contestă şi faptul că manifestanţii ar fi primit bani pentru a veni la manifestaţia de astăzi; În acest context, ţinem să vă informăm că manifestaţia se va desfăşura în condiţii paşnice, iar toţi manifestanţii se vor afla în siguranţă pe toată durata acţiunii”.

UPDATE 13.25 Forţele de ordine au format câteva cordoane pentru a separa taberele de protestatari.

UPDATE 13.20 Unul dintre liderii Partidului „Şor” Valeriu Climenco a urcat pe scenă şi a lansat mai multe atacuri la adresa Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, acuzându-i că sunt complicii guvernării şi că au adus ţara la dezastru. Protestatarii opoziţiei îl huiduie pe reprezentantul lui Ilan Şor.

UPDATE 13.15 A început protestul grupului Aurel Bucureanu, Alexei Frolkop şi Svetlana Şandovskaia, faţă de ridicarea preţurilor la combustibil. În timp ce aceştia ţin discursuri, protestararii veniţi la protestul opoziţiei scandează „hoţii”.

UPDATE 12.55 Ex-deputatul comunist victor Stepaniuc, pe Facebook: „Proteste şi contraproteste cu frigărui în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Încă un scenariu inedit...”

UPDATE 12.45 Partidul Acţiune şi Solidaritate cere explicaţii autorităţilor „pentru situaţia periculoasă pe care o creează!” 

„În ziua unor proteste de amploare organizate de cetăţeni, autorităţile au aprobat o manifestaţie cu frigărui, mâncare, scaune şi muzică de sărbătoare! Aşa ceva nu se poate! Trebuie sa ieşim cât mai mulţi azi în PMAN, să protestăm paşnic, sa le arătăm că nu ne e frică!”, se arată într-un comunicat de presă emis de formaţiunea Maiei Sandu.

UPDATE 12.40 Sute de persoane aduse de Partidul „Şor” sunt prezente deja în PMAN, deşi formaţiunea primarului de Orhei nu are o autorizaţie de a organiza manifestaţii în centrul Capitalei.

Partidul „Şor” a instalat grătare, bucătării impovizate, iar oamenii primesc apă şi mâncare gratis.

UPDATE 11.50 Deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat, într-o postare pe Facebook, că aducerea oamenilor, instalarea surselor de foc în locul unui miting poate fi considerat ca incitare la ciocniri şi haos. 

„Fac un apel către superiorii din poliţie - cât nu e târziu reveniţi la tacticile de serviciu şi lăsaţi trolling-ul politicienilor. Dacă se va întâmpla ceva voi veţi fi ţapii ispăşitori - nu cei care v-au dat ordine. Un mesaj către protestatarii paşnici - nu vă lăsaţi provocaţi, orice ar fi, orice ar spune, dacă se ating sau vă trag - lăsaţi-i în voia lor”, a spus parlamentarul.

UPDATE 11.20 Se pregătesc provocări? Unele surse de presă scriu că în PMAN au apărut nu mai puţin de zece corturi care nu aparţin organizatorilor protestului. În acelaşi timp, pe Facebook au fost publicate imagini video unde o bătrână mărturiseşte că oamenii sunt invitaţi de Partidul „Şor” şi PDM în PMAN, contra a 100 de lei, pentru a participa la o manifestaţie, alta decât cea a opoziţiei de dreapta.

UPDATE 10.50 Forţele de ordine au instalat un gard metalic în jurul clădirii Guvernului.

UPDATE 9.45 „Adevărul” va transmite LIVE evenimentul.

Organizatorii evenimentului, Mişcarea de Rezistenţă Naţională „ACUM”, formată din Partidul Acţiune şi Solidaritate (Maia Sandu), Platforma Demnitate şi Adevăr (Andrei Năstase) şi Partidul Liberal Democrat (Viorel Cibotaru), solicită să fie validate alegerile locale din Chişinău, să fie demişi judecătorii care au contribuit la invalidarea mandatului primarului ales al Chişinăului şi să fie anulată legea privind adoptarea sistemului electoral mixt.

Liderii protestului au anunţat că intenţionează să rămână în PMAN până a doua zi, pe 27 august, când Republica Moldova îşi sărbătoreşte independenţa, pentru a petrece evenimentul împreună, dar şi pentru a protesta faţă de acţiunile guvernării. În acest sens, ei au îndemnat oamenii să vină la manifestaţie cu apă, mâncare şi corturi.

Liderul democraţilor, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a declarat că este un protest organizat de partidele de opoziţie, şi nu unul civic, precum ar pretinde aceleaşi partide, subliniind că „este absolut în regulă să-şi adune activul de partid şi să manifeste”.

Preşedintele Igor Dodon a afirmat că protestul din 26 august este „o pregătire pentru campania electorală”, precizând că „responsabili de tot ce s-a întâmplat în ultimii ani se fac „aşa-numitele forţe proeuropene”.

De menţionat că pentru 26 august au mai depus notificări de a organiza manifestaţii în PMAN şi grupul Aurel Bucureanu, Alexei Frolkop şi Svetlana Şandovskaia, care anunţă un protest împotriva ridicării preţurilor la combustibil, Asociaţia Obştească „Credinţă Patriei”, care vrea să organizeze o manifestaţie de promovare a valorilor naţional-patriotice, dar şi preşedinta ONG-ului „Salvgardare”, Maia Laguta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite