VIDEO Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pentru cele patru proiecte de legi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pentru cele patru proiecte referitoare la un şir de modificări în legile bugetare anuale. Modificările presupun majorarea veniturilor bugetului de stat cu 52,4 milioane de lei, în special din contul majorării defalcărilor cu 33,9 milioane de lei de la întreprinderile de stat şi societăţile pe acţiuni cu participarea statului şi a donaţiilor pentru susţinerea bugetului, transmite IPN.

După anunţarea cvorumului şedinţei, cu prezenţa a 51 de deputaţi, în sală au intrat şi parlamentarii din opoziţie. Dar au ieşit când la tribună a fost invitat premierul pentru prezentarea proiectelor pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. „Ruşine!”, „Afară!”, au scandat aceştia.

Şi în aceste condiţii, premierul şi-a continuat prezentarea. „Considerând faptul că aceste proiecte sunt spre beneficiile cetăţenilor, economiei şi societăţii, Guvernul îşi exprimă speranţa că ele vor ajunge să fie implementate cât mai rapid posibil. Or sunt sigur că toţi urmărim acelaşi obiectiv – să facem viaţa mai bună în Republica Moldova”, a declarat premierul Ion Chicu.

Prin asumarea de răspundere, urmează a fi majorate cheltuielile bugetului de stat cu 1 273,3 milioane de lei. Principalele majorări vor fi pentru transferul a 469,6 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) în legătura cu achitarea a 700 de lei la circa 660 de mii pensionari cu venitul mai mic de trei mii de lei lunar (466,3 milioane de lei) şi pentru plata îndemnizaţiilor pentru urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu COVID-19 (3,3 milioane de lei); alte 428 de milioane de lei vor fi transferate la Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală (FAOAM).

362,5 milioane lei vor merge pentru majorarea salariilor cadrelor medicale cu 30% de la 1 septembrie 2020, pentru patru luni, pentru aproximativ 42 918 unităţi de personal ocupat sau 38 793 de angajaţi, inclusiv 1 130 de şoferi de pe ambulanţe.  65,5 milioane de lei vor fi direcţionaţi spre majorarea cheltuielilor CNAMUP, pentru sporuri la salarii (50% din salariul de bază) la circa 4 501 unităţi de personal ocupat sau 3 766 angajaţi şi asigurarea cheltuielilor curente.

106 milioane de lei din contul soldului FAOAM vor fi alocaţi pentru acoperirea sporurilor de 100% la salariul de bază pentru personalul medical al spitalelor pentru aproximativ 4 102 angajaţi. 175 de milioane lei vor fi alocaţi pentru acoperirea insuficienţei la cheltuieli de personal şi pentru a majora cu 30% salariile cadrelor medicale din instituţiile finanţate de la bugetul de stat şi bugetele locale începând cu 1 septembrie 2020. 40 de milioane de lei vor merge pentru majorarea salariilor a cca 4 500 angajaţi şi 135 milioane lei pentru compensarea insuficienţei la cheltuieli de personal în instituţii de învăţământ general.

Modificările aprobate de executiv prevăd suplimentarea cu o sută de milioane de lei a Fondului de susţinere a producătorilor agricoli; alocarea a 50 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale sub formă de 16 platforme industriale; alocarea a 20 de milioane de lei pentru prestaţii sociale pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” etc.

Potrivit Constituţiei, proiectul pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea intră în vigoare în trei zile (72 de ore) dacă executivul nu este demis prin moţiune de cenzură.

      

Amintim că treia încercare a premierului Ion Chicu de a prezenta în Parlament legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea a fost fără de succes luni, 6 iunie. Şi de această dată, deputaţii din fracţiunile PAS, Platforma DA, Partidul Şor şi Grupul Pro Moldova nu s-au prezentat la şedinţă. Din 101 de deputaţi, în plen au venit doar 50.

Preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunţat că miercuri va avea loc şedinţa Biroului Permanent, care va decide când va fi convocată o nouă şedinţă a Legislativului şi cât mai poate aştepta iniţiativa Guvernului privind asumare de răspundere, în situaţia în care nu există cvorum. Greceanîi a acuzat opoziţia că nu doreşte intrarea în vigoare a legilor propuse de Guvern.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, a declarat că premierul Ion Chicu se poate prezenta zilnic în Parlament pentru a prezenta proiectele de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, însă fracţiunea Platformei DA nu va sprijini acest lucru şi nu se va prezenta în Parlament.

Fracţiunea PAS, condusă de Igor Grosu, a anunţat că nu va participa la şedinţa Parlamentului de luni, 6 iulie, la care premierul Ion Chicu urma să prezinte legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Legislativului. Igor Grosu a avertizat Guvernul să renunţe la această iniţativă pentru că asumarea de răspundere nu va trece.

Igor Dodon susţine că „întreaga societate asistă în aceste zile la blocarea activității Parlamentului, în momentul în care Guvernul dorește să pună în aplicare pachetul de legi sociale prin care să fie susținute financiar mai multe categorii importante de cetățeni”.

Lidera PAS, Maia Sandu, a reiterat poziţia formaţiunii sale că PAS este gata să voteze legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, însă doar dacă acestea vor trece prin procedură parlamentară şi nu prin asumare de răspundere.

Ion Chicu a dat de înţeles luni, 6 iulie, că ar putea demisiona dacă deputaţii din opoziţie din nou vor boicota şedinţa Parlamentului la care Guvernul urmează să prezinte legile pentru care şi-a asumat răspunderea în faţa Legislativului.

Ion Chicu a adus cu acuzaţii la adresa liderei PAS, Maia Sandu, despre care spune că s-ar responsabilă de faptul că nu există cvorul la şedinţele Parlamentului, iar Guvernul nu poate prezenta legile pentru care şi-a asumat răspunderea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite