VIDEO Prima apariţie publică a lui Vlad Filat după eliberarea din închisoare: „Eliberarea mea are la bază legea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Vlad Filat a apărut pentru prima oară în spaţiul public după ce a fost eliberat din închisoare înainte de termen. Vlad Filat a organizat o conferinţă de presă miercuri, 4 decembrie, pentru a oferi detalii despre eliberarea sa.

Vlad Filat a respins toate afirmaţiile lansate în spaţiul public că în spatele eliberării sale ar sta Igor Dodon sau Maia Sandu. Ex-premierul a declarat că eliberarea sa condiţionată din închisoare s-a bazat doar pe prevederile legilor în vigoare şi că decizia instanţei nu a fost influenţată politic.

Vlad Filat a afirmat că încă nu se simte la libertate din cauza situaţiei politice instabile, dar şi a declaraţiilor făcute de mai mulţi politicieni după eliberarea sa, care ar demonstra că justiţia încă nu este liberă.

Vlad Filat a reiterat că a fost reţinut şi condamnat în rezultatul unei comenzi politice.

Vlad Filat a dat de înţeles că nu va părăsi ţara: „Nu sunt un laş”.

Ex-premierul a accentuat că încheierea instanţei prin care dânsul a fost eliberat condiţionat din închisoare poate fi atacată în instanţele superioare doar de reprezentanţii Penitenciarului 13, în care acesta a fost deţinut şi la demersul cărora a fost eliberat. Vlad Filat a menţionat că l-ar surprinde enorm dacă reprezentanţii Penitenciarului ar contesta eliberarea sa, odată ce tot ei au solicitat instanţei eliberarea sa.

Vlad Filat a afirmat că nu-l interesează activitatea politică şi că acum ar vrea să se concentreze pentru a recupera „dauna imensă provocată persoanelor apropiate”. Totodată, Filat a spus că va comunica cu unele persoane politice, dacă acestea vor avea nevoie de experienţa lui. 

„Am experienţă bogată în ceea ce înseamnă politică, iar relaţiile mele internaţionale pot să contribuie la anumite procese în ţară”, a spus Filat.

Lidera PAS, Maia Sandu, susţine că Guvernul pe care l-a condus nu a întreprins nicio acţiune ce ar fi contribuit la eliberarea înainte de termen a ex-premierului Vlad Filat. Maia Sandu afirmă că în spatele eliberării din închisoare a lui Vlad Filat ar sta Igor Dodon, care ar dori în aşa fel să discrediteze Blocul ACUM.Amintim că şi ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a dat de înţeles că eliberarea lui Vlad Filat ar fi fost influenţată de Guvernul condus de Maia Sandu.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Vlad Filat a fost eliberat din închisoare înainte de termen marţi, 3 decembrie, după ce a petrecut doar patru ani în detenţie din cei nouă ani la care a fost condamnat, în iunie 2016, pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă.

Vlad Filat a fost reţinut în octombrie 2015 şi condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale, bani ce ar fi provenit de la Banca de Economii. Vlad Filat a pledat nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite