VIDEO Curtea Constituţională a examinat constituţionalitatea decretului Maiei Sandu de desemnare a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională Moldova

Curtea Constituţională din Republica Moldova a verificat, marţi, 23 februarie, începând cu ora 10.00, dacă decretul semnat de preşedintele Maia Sandu de desemnare a Nataliei Gavriliţa repetat la funcţia de prim-ministru este constituţional.

Decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată în funcţia de premier, declarat neconstituţional de Curtea Constituţională

Adevărul transmite Live şedinţa deliberativă a Curţii. Brifieng-ul de presă la care va fi anunţată hotărârea Curţii pe acest subiect va începe la ora 14.00. 

Deşi aparent Curtea Constituţională poate rezolva criza politică din R. Moldova prin decizia de astăsi, lucrurile par să fie mult mai complicate.

Mai mulţi experţi în drept constituţional, dar şi politicieni consideră că Înalta Curte nu are altă opţiune decât să anuleze decretul Maiei Sandu, pe motiv că şeful statului este obligat să desemneze candidatul majorităţii parlamentare la funcţia de premier. Pe de altă parte, unii experţi politici susţin că, chiar dacă CCM va anula decretul Maiei Sandu, preşedintele ţării oricum va refuza să desemneze candidatul majorităţi parlamentare, în speranţa de a provoca alegeri parlamentare anticipate.

Potrivit legislaţiei moldoveneşti, dacă Guvernul nu este învestit în funcţie în urma a cel puţin două tentative, atunci există temei de dizolvare a Parlamentului. O tentativă deja a fost epuizată, când pe 11 februarie Guvernul Gavriliţa nu a primit vot de încredere din partea Legislativului. A doua tentativă urmează să se producă, însă deocamdată nu este clar cine va fi candidatul desemnat, în situaţia în care CCM va anula decretul Maiei Sandu, iar preşedintele va refuza să semneze un alt decret cu numele altui candidat. 

Nu este clar nici dacă Parlamentul va putea fi în cele din urmă dizolvat, în situaţia în care există o majoritate parlamentară care a propus un candidat la funcţia de premier şi pentru care este gata să voteze, iar şeful statului ignoră opinia Parlamentului şi desemnează deliberat un candidat care nu are sprijin parlamentar.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite