VIDEO Prima şedinţă a noului Parlament de la Chişinău s-a încheiat. Deputaţii PAS au părăsit plenul Legislativului imediat după discursul Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Chisinau IPN

Parlamentul Republicii Moldova se întruneşte în prima şedinţă luni, 26 iulie, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, câştigate de Partidul Acţiune şi Solidarite, care a obţinut 63 de mandate din 101 şi care va avea posibilitatea să formeze Guvernul de unul singur.

UPDATE 11.00 Deputaţii PAS au părăsit şedinţa Parlamentului imediat după discursul preşedintelui Maia Sandu, care a lansat mai multe critici fostelor guvernări şi a vorbit minute bune despre ce ar trebui să facă în următorii ani guvernarea PAS. 

Liderul PAS, Igor Grosu, a solicitat ca şedinţa să fie continuată joi, 29 iulie, după care deputaţii PAS au păsărit sala.

Din lipsă de cvorum, şedinţa a fost declarată închisă, fără a fi aleasă conducerea Legislativului. Următoarea şedinţă a Parlamentului a fost anunţată pentru ziua de joi, 29 iulie.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a criticat decizia PAS de a părăsi Parlamentul. Acesta s-a declarat indignat că nu au fost create fracţiunile parlamentare şi organele de lucru ale Parlamentului.

„Pentru ce ne-am întrunit astăzi? Considerăm că e o bătaie de joc. Oamenii aşteaptă realziarea promisiunilor electorale. Cu ce scop am venit astăzi? Pentru un discurs electoral? Gata, am ieşit din campanie electorală”, a spus Bătrîncea.

UPDATE 10.15 Preşedintele Maia Sandu a criticat, de la tribuna centrală a Parlamentului, fosta majoritate parlamentară şi a declarat că noua majoritate parlamentară este una „onestă şi reformistă”. Maia Sandu i-a felicitat pe cetăţeni pentru votul din 11 iulie, subliniind că „e timpul de construit un stat pentru oameni”. 

Maia Sandu a comunicat că, în următoarele zile, Parlamentul va învesti noul Guvern.

UPDATE 10.00 La şedinţa Parlamentului sunt prezenţi 91 de deputaţi din 101.

Deputaţii urmează să aleagă, în şedinţa de luni, preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii. De asemenea, vor fi constituite comisiile parlamentare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite