Alegeri pentru Primăria Chişinău. Doar 35,53% din alegători s-au prezentat la urne. Primarul va fi ales în turul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii Chişinăului sunt aşteptaţi duminică, 20 mai, la urnele de vot pentru a alege primarul general al Capitalei. Noul edil va fi ales doar pe durata unui singur an, până la alegerile locale din 2019.

Rezultate alegeri Chişinău. Primele estimări: în turul doi intră, după numărarea a 25% din voturi, Ceban şi Năstase

UPDATE 21.00 Urnele au fost închise în cele şapte localităţi în care, astăzi, oamenii şi-au ales primarul. La Chişinău, şi-au exprimat opţiunea electorală doar 35,53% din numărul total de alegători, adică 225.587 de cetăţeni.

UPDATE 20.30 Misiunea de Observare la alegerile locale noi din 20 mai a Asociaţiei Promo-LEX a înregistrat mai multe cazuri de agitaţie electorală, transportare organizată a alegătorilor, dar şi fotografierea buletinelor de vot. Potrivit şefului Misiunii, Pavel Postica, numărul total al incidentelor raportate pe parcursul zilei de către observatori este mai mare în comparaţie cu cel de la referendumul de revocare a primarului general, care a avut loc în noiembrie 2017

UPDATE 19.30 Aproape 200.000 de locuitori ai municipiului Chişinău şi-au exercitat dreptul la vot către ora 19.00, ceea ce constituie peste 31,37 % din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Datele au fost prezentate de către Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale Chişinău în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

UPDATE 17.40 Peste 56.000 de alegători cu vârsta între 56 şi 70 de ani şi-au exercitat dreptul la vot către orele 16.00, fiind astfel cei mai activi votanţi. Cifrele reflectă situaţia din municipiul Chişinău. La celălalt pol sunt tinerii cu vârsta de 18-25 de ani. Doar aproximativ 8.000 de tineri s-au prezentat la secţiile de vot. Datele au fost prezentate de către Ina Babin, vicepreşedintele Consiliului Electoral al Circumscripţiei Electorale Chişinău

UPDATE 16.30 Pragul de validare a alegerilor în Chişinău a fost atins, până la această oră prezentându-se la urne peste 161.000 de alegători, ceea ce reprezintă 25,44% din numărul total de alegători.

UPDATE 16.00 Misiunea de Observare la alegerile locale noi din 20 mai a Asociaţiei Promo-LEX constată nereguli în listele electorale de bază, dar şi cazuri de fotografiere a buletinelor de vot

UPDATE 14.25 În cele şapte localităţi în care, astăzi, au loc alegeri locale noi pentru funcţia de primar, cei mai activi sunt alegătorii din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, unde până la ora 13.00 au votat 35,48% din totalul alegătorilor pe listele electorale.

UPDATE 13.25 Peste 100.000 de locuitori ai Chişinăului şi-au exercitat dreptul la vot către ora 13.00, ceea ce constituie 15,9% din numărul total al alegătorilor. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Râşcani, unde a fost înregistrată o rată de participare de 17,5%. Rata de participare la vot în suburbii, către ora 13.00, era de 13,44%. Cei mai activi sunt locuitorii din Vadul lui Vodă, cu o prezenţă la urne de 17,6%. Cea mai scăzută rată de participare la alegeri este înregistrată la Băcioi – 9,3%.

UPDATE 13.10 Candidatul Partidului Unităţii Naţionale la funcţia de primar de Chişinău, Constantin Codreanu, a votat „pentru un Chişinău românesc şi european”.

UPDATE 12.00 Până la ora 12.00, la urne s-au prezentat aproximativ 12,7% din chişinăuienii cu drept de vot, adică peste 80.400 de alegători. 

UPDATE 11.40

Imagine indisponibilă

Preşedintele PAS, Maia Sandu, a declarat că a votat „împotriva corupţiei şi a unui regim autoritar“ şi a îndemnat toţi locuitorii Chişinăului să iasă la vot. „Am votat pentru un om care să lucreze în interesul nostru, al tuturor locuitorilor municipiului Chişinău, am votat împotriva corupţiei şi împotriva unui regim autoritar şi vreau să-i îndemn pe toţi locuitorii Capitalei, pe toţi locuitorii suburbiilor să meargă la vot, pentru că este dreptul, dar şi obligaţia noastră. Dacă nu vom merge acum la vot, s-ar putea ca mai târziu să fim lipsiţi de acest drept“, a spus Maia Sandu.

UPDATE 11.35

Igor Dodon presedinte.md

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a votat pentru un primar care va face faţă provocărilor din oraş. Potrivit lui, 8 din 10 cetăţeni nu sunt mulţumiţi de conducerea Chişinăului din ultimii 10 ani. „Astăzi avem posibilitatea să schimbăm situaţia din Chişinău. De aceea, vă îndemn să fiţi activi şi să veniţi la secţiile de votare pentru a vă expune votul pentru un Chişinău mai bun, mai frumos, pentru o Capitală pe care o merităm noi toţi”, a afirmat Dodon la ieşirea de la secţia de votare. Preşedinele a menţionat că a votat pentru un primar care „este cel mai bun” şi i-a îndemnat „pe toţi să voteze candidaţi reali, nu falşi”. El a precizat că nu este mulţumit de situaţia din Chişinău, subliniind că sunt necesare abordări profesioniste şi mai puţină politică şi geopolitică. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că alegătorii vor decide soarta Chişinăului din primul tur, pentru a nu cheltui bani şi pentru turul doi.

UPDATE 11.20

Imagine indisponibilă

Liderul PL, Mihai Ghimpu: „Am votat pentru a readuce democraţia în Primăria Chişinău. A aduce încrederea oamenilor în democraţie, fiindcă fără democraţie nu poate exista nici bunăstare, nici dreptate, nici libertate. Am votat pentru cel mai pregătit, muncitor om, care ştie să iubească, să muncească, om care se pricepe la gospodărie, care a deţinut funcţii şi a demonstrat că a venit în viaţa publică pentru oameni nu pentru dânsul”.

UPDATE 11.00 Până la ora 11.00, la urne s-au prezentat aproximativ 8,45% din chişinăuienii cu drept de vot, adică peste 53.400 de alegători. 

UPDATE 10.50

Imagine indisponibilă

Candidatul socialiştilor la funcţia de primar al Capitalei, Ion Ceban, la ieşirea din secţia de votare: „Am pus votul pentru un oraş mai frumos, mai amenajat, mai curat, pentru un oraş pentru toate vârstele, de la cei mici la cei maturi. Vrem ca în oraş să fie schimbări spre bine. Sunt foarte multe lucruri de schimbat”.

UPDATE 10.40 

Imagine indisponibilă

Candidatul liberal la funcţia de primar de Chişinău, Valeriu Munteanu, la ieşirea din secţia de votare: „Am votat pentru a scoate Chişinăul din ghearele binomului toxic care a acaparat întreaga Republica Moldova şi acum încearcă să acapareze, pe cale nedemocratică, şi Chişinăul. Am votat pentru un Chişinău european, pentru un Chişinău pentru toată lumea lumea. Am votat pentru libertate, pentru democraţie, pentru valorile în care crede toată lumea şi trebuie să trăim şi în Republica Moldova în aceste valori”.

UPDATE 10.30

Imagine indisponibilă

Singurul candidat independent la funcţia de primar al municipiului Chişinău, Silvia Radu

, susţine că a votat astăzi pentru ca locuitorii Chişinăului să aibă un conducător care să muncească pentru oraş,  să continue acele schimbări care au început la Primăria municipiului Chişinău. Declaraţia a fostă făcută după ce Silvia Radu şi-a exercitat dreptul la vot, împreună cu familia transmite IPN.

„Cred eu că miza adevărată a acestui vot este ca această schimbare să se producă şi astăzi este ziua în care chişinăuienii îşi pot lua capitala înapoi şi să aleagă un conducător, care să lucreze pentru oraş”, a menţionat Silvia Radu.

UPDATE 10.20

Imagine indisponibilă

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi-a exprimat dreptul de vot. „Eu am votat pentru un candidat care cred că are posibilitatea, cu cunoştinţele sale, prin prestanţă, să realizeze ceea ce ne dorim foarte mult, şi anume să avem un oraş curat, modern, în care locuitorii oraşului Chişinău să se simtă bine şi să nu le fie ruşine de oraşul în care locuiesc. Vrem oraşul Chişinău, care, cu regret, a degradat în ultimii ani, să revină la faima sa frumoasă de un oraş european, un oraş verde, un oraş curat, în care locuitorii să se bucure”, a declarat Andrian Candu.

UPDATE 10.00 Preşedintele Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, şi-a expus opţiunea de vot. Ea crede că locuitorii municipiului Chişinău trebuie să aleagă în fruntea Capitalei un gospodar care să aibă grijă de oraş, de spaţiile verzi, drumuri, trotuare, obiective sociale, transmite IPN. „Eu cred că lucrurile se schimbă şi într-adevăr Chişinăul va deveni o capitală a Moldovei cu care să ne mândrim, o capitală în care să stea în rând cu toate celelalte capitale, inclusiv şi europene, şi nu doar. Noi trebuie să avem specificul nostru al moldovenilor”, a afirmat Greceanîi.  

UPDATE 9.55

Imagine indisponibilă

Candidatul comun al PAS şi PPDA, Andrei Năstase, a votat în jurul orei 9.30. „Am votat pentru un oraş în care drepturile unei comunităţi sunt respectate, sunt garantate. Mă refer aici la dreptul la o viaţă mai bună la noi acasă. Am votat pentru dreptate, am votat pentru schimbare, am votat pentru renaşterea oraşului nostru şi scoaterea lui din captivitatea unor administraţii paguboase şi proaste. Am votat pentru un oraş care e timpul să fie iubit şi nu stăpânit”, a declarat Andrei Năstase. El a mai adăugat că votat cu încrederea că „oamenii săi vor vota astăzi şi vor face un pas decisiv în direcţia unui oraş dezvoltat economic, sigur, curat. Am votat cu încrederea că în acest oraş oamenii pot să reînveţe a zâmbi, să se bucure, să se iubească. Am votat pentru un oraş care este în stare să ne cuprindă pe toţi, am votat pentru lucrurile care unesc, nu care ne dezbină”. 

UPDATE 9.35 Până la ora 9.30, la urne s-au prezentat aproximativ 3,65% din chişinăuienii cu drept de vot.

UPDATE 9.05 Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a votat imediat după ora 9.00. „Am votat în calitate de locuitor al Chişinăului, mă îngrijorează ce se va întâmpla cu Capitala în continuare. Cu siguranţă am votat pentru un primar care să vină să muncească la Primărie, cunoaştem cu toţii problemele cu care se confruntă chişinăuienii, şi nicidecum să folosească alegerile locale drept trambulină pentru cele din toamnă. Eu cred că lumea deja s-a săturat de declaraţii populiste şi de declaraţii politice în cadrul Primăriei de către cei care vor să folosească Primăria în calitate de tribună pentru aceste declaraţii. Nu mai avem nevoie de un primar guraliv, ne trebuie un primar care să vină să rezolve problemele cu care se confruntă chişinăuienii. Eu cred că această alegere o vor face toţi chişinăuienii, pentru că cu toţii vrem să trăim într-o capitală curată, unde locuitorii beneficiază de servicii calitative, cu o infrastructură dezvoltată. Mai puţin contează bătăliile pe dimensiunea politică“, a declarat Pavel Filip. „Sunt multe promisiuni, oamenii au aşteptări, se lasă măguliţi de discursuri, dar eu cred sincer că oamenii trag şi concluzii“, a adăugat prim-ministrul.

Imagine indisponibilă

UPDATE 8.05 Fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat deja opţiunea electorală. El a declarat, la ieşirea din secţia de votare, că votează pentru continuarea parcursului european al Chişinăului: „Am votat pentru o relaţie corectă a primarului cu alegătorii săi. 10 ani am fost primar. Am ajuns la alegeri pentru a pune capăt uzurpării şi pentru a continua continuarea dezvoltării europene în Capitală. Am aceeaşi aşteptare ca cetăţenii care până acum şi-au dorit un viitor european“.

Imagine indisponibilă

UPDATE 8.00 Până la această oră, la Chişinău au votat aproximativ 6.000 de persoane (0,95%).

Către ora 07.45, rata de participare la vot a constituit: mun. Chişinău – 0,73%, mun. Bălţi – 0,89%, com. Leuşeni, raionul Hânceşti – 1,4%, s. Nemţeni, raionul Hânceşti – 1,41%, com. Jora de Mijloc, raionul Orhei – 2,99% , com. Voloviţa, raionul Soroca– 1,52%, com. Pârliţa, raionul Ungheni – 0,78%.

UPDATE 7.00 Urnele au fost deschise.

Alegeri locale au loc astăzi, pe lângă Chişinău şi Bălţi, şi în cinci comune. În trei comune, primarii şi-au dat demisia, în alte două, primarii au decedat. Este vorba de comuna Leuşeni şi satul Nemţeni din raionul Hânceşti, comuna Voloviţa din raionul Soroca, comuna Pârliţa din raionul Ungheni şi comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei. În total, au fost tipărite 752.460 de buletine de vot, dintre care 474.816 sunt în limba română, iar celelalte – în rusă.


Secţiile de votare vor fi deschise începând cu ora 7.00 şi se vor închide la 22.00. La ora 23.00 vor fi prezentate primele rezultate preliminare. 

În total, au fost tipărite 634.547 de buletine de vot, dintre care 408.080 în limba română. 

Alegerile anticipate din Chişinău au fost provocate de demisia primarului Dorin Chirtoacă. Vizat într-un dosar de corupţie, motiv pentru care a fost suspendat din funcţie la 28 iulie 2017, edilul a decis pe 16 februarie 2018 să-şi depună demisia „în semn de protest şi dezacord faţă de abuzurile care au loc împotriva oraşului”, şi în niciun caz pentru a recunoaşte „acuzaţiile prosteşti” care îi sunt aduse.

În campania electorală pentru şefia Capitalei s-au înscris 12 candidaţi, unul dintre ei, candidatul Partidului „Şor”, Reghina Apostolova, a fost exclus din cursă în urma deciziei instanţei de judecată pe motiv că ar fi primit bani în fondul electoral bani de la o companie din Federaţia Rusă, fiind încălcată legislaţia.

Ceilalţi 11 candidaţi rămaşi în cursă sunt: Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Andrei Năstase (Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr), Silvia Radu (candidat independent), Ion Ceban (Partidul Socialiştilor), Constantin Codreanu (Partidul Unităţii Naţionale), Alexandra Can (Partidul Naţional Liberal), Vasile Costiuc (Partidul „Democraţia Acasă”), Alexandru Roşco (Partidul „Casa noastră-Moldova), Strătilă Victor (Partidul „Verde Ecologist), Maxim Brăilă (Partidul Popular din Moldova), Alexandru Mîţu (Partidul ruso-slavean din Moldova).

Potrivit Baromeriului de Opinii Publice (BOP), candidatul cu cele mai multe şanse de a câştiga scrutinul este cel al socialiştilor, Ion Ceban, (30%) asta şi fiindcă acesta este singurul reprezentant al stângii, după ce Partidul Comuniştilor (condus de Vladimir Voronin) a decis să boicoteze aceste alegeri, la fel ca Partidul Nostru (condus de Renato Usatîi).

Acelaşi studiu arată că Silvia Radu, candidat independent, are şansa a doua - 23%, iar candidatul comun al PPDA şi PAS, Andrei Năstase ar lua 15% din voturile cetăţenilor.

De menţionat că alegerile pentru Primăria Chişinău au loc în două tururi, dacă niciun candidat nu va acumula 50+1 din voturi.

Vedeţi o scurtă prezentare a candidaţilor înscrişi în cursa electorală.

Ion Ceban (37 de ani) slogan – „primarul în care poţi să ai încredere”. Este sprijinit nu doar de socialişti, dar şi de preşedintele ţării, Igor Dodon. Ceban este fost viceministru al Educaţiei, Tineretului şi Sportului, pe timpul guvernării comuniştilor. Între anii 2010-2015 a ocupat fotoliul de deputat, însă a renunţat la el pentru o funcţie mult mai modestă, cea de consilier în Consiliul Municipal Chişinău, unde s-a făcut remarcat ca un luptător înflăcărat contra echipei lui Dorin Chirtoacă.

Odată cu învestirea în funcţie a preşedintelui Dodon, din 2017, Ceban a ajuns să ocupe şi funcţia de purtător de cuvânt al şefului statului.

De la începutul campaniei electorale Ion Ceban a anunţat că nu va vorbi despre subiecte politice sau geopolitice şi se va axa strict pe problemele administrative ale Capitalei. Chişinăul fără corupţie şi politică.

Acesta promite un oraş deschis şi eficient, oraş care are grijă de fiecare persoană, oraş comfortabil, oraş modern.

Valeriu Munteanu (37 de ani) slogan – „Împreună facem istorie”. El este unul dintre candidaţii unionişti din campania electorală pentru Chişinău. Şi-a făcut studiile în drept la Universitatea „Valahia” din municipiul Târgovişte, judeţul Dâmboviţa. Actualmente ocupă funcţia de vicepreşedinte al PL. A deţinut funcţia de deputat, în perioada 2009 – 2015, iar între 2015 – 2017 a activat în calitate de ministru al Mediului.

Acesta îşi propune să continue proiectele iniţiate de către Dorin Chirtoacă, dar şi să lanseze altele noi, precum promovarea ideii ca „veniturile obţinute de Chişinău să rămână pentru chişinăuieni” şi să nu mai fie împărţite cu Guvernul. Munteanu afirmă că va aduce în proprietatea Primăriei Aeroportul internaţional Chişinău, care a fost dat în concesiune unei companii private. Va lansa proiectul „Chişinău Capitală Europeană”, pentru promovare internaţională şi vizibilitate pentru investitori. Va construi, în cel mult patru ani, un parc industrial şi unul tehnologic, pe care să le populăm cu companii internaţionale etc.

Munteanu se declară un candidat care luptă în campanie contra lui Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon, dorind să obţină o victorie în faţa Silviei Radu şi a lui Ion Ceban, pentru a elibera Capitala de cei menţionaţi mai sus.

Silvia Radu (46 de ani) slogan – „Silvia Radu, primarul oamenilor”. Este singurul candidat independent, cel puţin la nivel oficial. Aceasta este acuzată aproape de către toţi concurenţii electorali că ar reprezenta interesele Partidului Democrat (condus de Vlad Plahotniuc), formaţiune ce nu are un candidat pentru alegerile din Chişinău, însă al cărui holding media o promovează intens pe Silvia Radu.

Silvia Radu s-a remarcat prin aceea că a deţinut funcţia de director al companiei Gas Natural Fenosa (2008-2015), fiind învinuită de oponenţii ei politici că avea un salariu exagerat de mare (circa 20.000 euro lunar) care ar fi fost constituit din banii pe care îi achitau cetăţenii pentru energia electrică.

Silvia Radu a mai ieşit în evidenţă în toamna anului 2016, atunci când a anunţat că îşi doreşte o carieră politică şi a candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova, acumulând doar 0,37%.

În noiembrie 2017, Silvia Radu a fost numită în funcţia de primar general interimar al Capitalei, fiind din nou acuzată că ar fi ajuns în funcţie în mod ilegal, fără a fi aleasă în urma unui scrutin electoral. A criticat intens activitatea echipei lui Dorin Chirtoacă, acuzând-o de neprofesionalism şi corupţie.

Mesajul ei principal în campanie se axează în jurul ideii că, timp de 25 de ani, la Primărie s-a făcut mai multă politică, iar acum ar fi timpul ca Chişinăul să fie condus de o persoană independentă şi apolitică, care ar putea capăt corupţiei şi ar promova interesele cetăţenilor.

Ea mai propune depolitizarea instituţiei şi un managemnet eficient, stoparea construcţiilor ilegale, repararea drumurilor şi trotuarelor etc.

Andrei Năstase (42 de ani) slogan – „Uniţi pentru Chişinău”. El este avocat de meserie (Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi). A intrat în politică în 2015 când s-a făcut remarcat ca fiind unul dintre liderii protestelor stradale antiguvernamentale de la Chişinău, provocate de furtul unui miliard de euro din sistemul bancar. La scurt timp, a fondat Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. În toamna anului 2016, Năstase a avea intenţia să candideze la funcţia de preşedinte, dar s-a retras în favoarea altui candidat proeuropean, Maia Sandu.

Andrei Năstase are sprijinul în această campanie şi al Partidului Acţiune şi Solidaritate (condus de Maia Sandu). De această dată, Maia Sandu a decis să nu candideze în favoarea lui Năstase, deşi părea să fie mai bine cotată în sondaje.

Retorica politică a lui Năstase este una îndreptată contra lui Vlad Plahotniuc şi al lui Igor Dodon, acesta nu se jenează să-i critice dur pe ambii, chiar numindu-i criminali.

Totuşi, în campania electorală locală, Năstase s-a concentrat mai multe pe mesaje administrative decât politice. Îşi propune să pună „administraţia municipiului în serviciul cetăţeanului, creşterea confortului vieţii urbane, transport modern, eficient şi sigur. Mobilitate şi interconectare. Bunăstare şi dezvoltare economică durabilă. Administraţie eficientă şi transparentă, în slujba cetăţeanului.

Constantin Codreanu (36 de ani) slogan - „primarul care uneşte”. El este deputat în Parlamentul României din partea Partidului Mişcarea Populară (condusă de Traian Băsescu). Acesta candidează la funcţia de primar din partea Partidului Unităţii Naţionale. Imaginea lui este asociată cu cea a lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte român încearcă să facă un transfer de imagine la Chişinău pentru Codreanu.

Codreanu se declară unionist şi afirmă că o eventuală victorie în alegeri „va fi o garanţie a dezvoltării şi modernizării Capitalei, o garanţie a orientării Republicii Moldova către spaţiul european de prosperitate şi securitate, a cărui poartă de intrare este România”.

Acesta declară că vrea să aducă la Chişinău „experienţă europeană, sprijin politic, mijloace financiare importante pentru susţinerea bătrânilor şi copiilor, locuri de muncă, eficienţă administrativă, ordine şi disciplină în mersul lucrurilor”.

În plus, Codreanu consideră că victoria în Chişinău ar însemna un pas important în unirea R. Moldova cu România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite