VIDEO Guvernul Maia Sandu, demis cu votul a 63 de deputaţi: „Astăzi luăm act de plecarea Maiei Sandu de la guvernare şi lansarea ei în campania prezidenţială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Guvernul Maiei Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie, cu voturile deputaţilor din fracţiunea PSRM şi PDM, la doar cinci luni de la învestirea în funcţie. Moţiunea de cenzură a fost înregistrată de deputaţii PSRM, aflaţi în alianţă de guvernare cu Blocul ACUM, după ce Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general.

UPDATE 14.50 Preşedintele Igor Dodon a declarat că Maia Sandu a provocat intenţionat demisia Guvernului, pentru că nu există o altă explicaţie a deciziei Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, prin care, în opinia sa, a fost încălcată Constituţia.

UPDATE 14.25 Klaus Iohannis, despre demisia Guvernului de la Chişinău: Este îndreptată împotriva intereselor Republicii Moldova. (mesaj integral

UPDATE 12.50 Guvernul a fost demis cu 63 de voturi ale deputaţilor PSRM şi PDM. 

UPDATE 12.20 Deputatul PPDA Alexandru Slusari a declarat că PSRM se teme de o justiţie independentă şi vrea să asigure atât revenirea lui Plahotniuc în ţară, cât şi un nou mandat pentru Dodon. 

UPDATE 12.15 Deputatul fracţiunii PAS Igor Grosu a adus mai multe atacuri la adresa PSRM şi PDM. El consideră că în spatele demisiei Guvernului stau interesele lui Igor Dodon de a câştiga un nou mandat prezidenţial. 

UPDATE 12.10 Pavel Filip a anunţat că PDM va sprijini moţiunea de cenzură. Fracţiunea PDM are 29 de mandate, voturi suficiente oentru a demite Guvernul Sandu, împreună cu PSRM - 36 de mandate. 

UPDATE 12.00 Liderul PDM, Pavel Filip, a declarat că astăzi deputaţii nu analizează moţiunea de cenzură, dar „astăzi luăm act de plecarea Maiei Sandu de la guvernare şi lansarea ei în campania prezidenţială”. Filip a sugerat că Maia Sandu a provocat intenţionat această criză pentru a pleca demn din Guvern. 

Pavel Filip a acuzat Guvernul că nu a venit cu nicio iniţiativă legislativă pentru oameni şi a întrebat retoric unde sunt banii din schemele infracţionale deconspirate de Guvern. Filip a acuzat Guvernul de majorarea preţului la energia electrică şi creşterea preţurilor la produsele alimentare.

„Presiunea este mare. Înţeleg de ce aţi decis să plecaţi (...) un acti disperat pentru ca să reveniţi în stradă, în opoziţie (...) O să spuneţi că nu aţi realizat nimic la Guvern, pentru că de vină este PDM - fals (...)”, a spus Filip.

UPDATE 11.55 Fracţiunea „Partidului Şor” nu va sprijini moţiunea de cenzură. Deputatul fracţiunii Şor, Denis Ulanov, a declarat că procurorul nu poate fi considerat independent, odată ce acesta a fost selectat de Guvern sau de Ministerul Justiţiei, pentru că acesta va purta răspundere în faţa celora care l-au delegat în această funcţie. Deputatul speră că în curând vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. El a subliniat că PSRM-ACUM participă la nişte jocuri care nu au nimic în comun cu reforma justiţiei. 

UPDATE 11.10 Maia Sandu a declarat că, dacă reforma justiţiei nu va continua şi dacă Guvernul va cădea, anul viitor vor fi sistate finanţările externe pentru Moldova. 

UPDATE 10.55 Şeful fracţiunii PDM, Dumitru Diacov: „Îmi pare că chestia cu procurorul a fost un pretext în acest conflict, iar acest love story (cu PSRM) se termină”. 

UPDATE 10.40 Deputatul socialist Vasile Bolea a întrebat premierul cât de constituţională este noua lege a procuraturii. Maia Sandu a explicat că nu a încălcat Constituţia, pentru că noua lege prevede doar că prim-ministrul va preselecta candidaţii la funcţia de procuror, fără a se interveni în atribuţiile constituţionale ale CSP-ului, care în continuare va selecta candidatul, însă din lista înaintată de premier. 

UPDATE 10.40 Deputatul socialist Vasile Bolea a precizat că moţiunea de cenzură a fost depusă strict pe subiectul privind asumarea răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii, nu pe situaţia social-economică din ţară.

UPDATE 10.10 Premierul Maia Sandu, la tribuna Parlamentului: „Am iniţiat o reformă a justiţiei. Asta vreţi să opriţi?”. 

Maia Sandu a declarat că PSRM şi-a construit moţiunea de cenzură pe acuzaţii false. Maia Sandu susţine că situaţia social-economică nu a degradat, iar Guvernul a luptat pentru eliminarea schemelor de corupţie: „Vă sperie un Guvern care lucrează în interesele oamenilor”. Maia Sandu susţine că doar în 5 luni a adus din străinătate peste 2 miliarde de lei sub formă de finanţare.

Maia Sandu a enumerat mai multe reuşite ale Guvernul în domeniul social-economic: „Oamenii de afaceri se simt liberi, ştiu că nimeni nu le va prelua afacerile (...) în 2020 vor fi lansate proiecte de 800 milioane de euro în toate domeniile”.

Maia Sandu a adus mai multe atacuri la adresa lui Igor Dodon, acuzându-l că a criticat Guvernul actual în doar 5 luni de mai multe ori decât Guvernul PDM în 3 ani.

UPDATE 10.00 A început şedinţa Parlamentului. Circa 200 de persoane protestează în faţa clădirii, scandând: „Dodon e trădătorul” etc. VIDEO mai jos.

UPDATE 9.40 Reprezentanţi ai Blocului ACUM şi PSRM spun că, de ieri şi până în această dimineaţă, nu au avut discuţii în vederea apropierii poziţiilor. 

Solicitat de IPN, deputatul Sergiu Litvinenco, fracţiunea PAS, Blocul ACUM, a spus că personal nu a participat la niciun fel de discuţii şi, din câte cunoaşte, nici colegii său nu au participat. ACUM nu a discutat nici cu PDM, precizează parlamentarul.

UPDATE Maia Sandu a invitat cetăţenii la un protest în faţa Parlamentului, la ora 10.00, în susţinerea Guvernului, dar şi a unei justiţii independente.

Soarta Guvernului Maiei Sandu depinde de PDM, condus de ex-premierul Pavel Filip. Fracţiunea PDM, aflată în opoziţie, este formată din 29 de deputaţi, adică sunt voturi suficiente atât pentru a demite Guvernul, cât şi pentru a-l lăsa să-şi continue activitatea.

Şeful fracţiunii PDM, Dumitru Diacov, a declarat că democraţii au discutat pe interior despre cum ar trebui să voteze. El a precizat, înainte de ziua şedinţei Parlamentului, că o decizie finală nu a fost luată, subliniind că au existat păreri diferite în partid pe acest subiect. Diacov a spus că deputaţii din PAS şi PPDA (partide ce formează Blocul ACUM) i-au îndemnat pe democraţi să nu sprijine moţiunea. Diacov a spus că se va lua o decizie şi în funcţie de explicaţiile pe care le va oferi Maia Sandu de la tribuna Parlamentului pe anumite subiecte. Totuşi, în opinia sa, Guvernul ar trebui să-şi rămână în funcţie, iar alianţa PSRM-ACUM să continue sî guverneze. Diacov a menţionat că democraţii nu pledează pentru anticipate.

Dacă Guvernul rămâne în funcţie, acest lucru înseamnă că noua Lege a Procuraturii, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunerea, intră în vigoare, iar criza politică de la Chişinău să se aprofundeze, pentru că e greu de imaginat cum va funcţiona alianţa PSRM-ACUM, după ce PSRM a pledat pentru demisia Guvernului. În plus, PSRM ar putea sesiza Curtea Constituţională pentru ca judecătorii să se expună asupra constituţionalităţii atât a asumării răspunerii Guvernului pentru modificarea legii procuraturii, cât şi asupra constituţionalităţii legii.

Criza politică de la Chişinău a început pe 6 noiembrie, când Ministerul Justiţiei a anunţat că anulează concursul prin care au fost selectaţi patru candidaţi la funcţia de procuror general, pe motiv că unii membri ai comisiei de selectare a candidaţilor ar fi viciat concursul, acordând punctaj intenţionat eronat unor candidaţi.

Imediat a urmat anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierului să-i revină atribuţa de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general. Maia Sandu şi-a justificat acţiunea prin faptul că doreşte să se asigure că la şefia Procuraturii va ajunge o persoană independentă. Maia Sandu a declarat că Igor Dodon şi PSRM au frică de un procuror independent şi din acest motiv vor demiterea Guvernului.

De partea cealaltă, socialiştii au acuzat-o de încălcarea acordului alianţei de guvernare ACUM-PSRM, dar şi mai grav - de încălcarea Constituţiei când Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru asoptarea legii în varianta nouă. Din acest motiv, PSRM a înaintat o moţiune de cenzură cu scopul de a demite Guvernul, învestit în funcţie inclusiv cu voturile deputaţilor PSRM. Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu intenţionat a provocat această criză pentru că se pregăteşte de alegerile prezidenţiale şi ar avea nevoie să-şi crească popularitatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite