Politică

articolul anterior articolul urmator

Lui Dodon i s-a indicat, de la Moscova, uşa României...

47
3 Dec 2017 06:54:38
Răzvan Voncu

Cum să interpretăm brusca acumulare de atenţii la adresa României, revărsate dinspre reşedinţa prezidenţială din strada Nicolae Iorga, de la Chişinău?

Bruscă şi total neaşteptată, având în vedere nenumăratele insulte la adresa istoriei, culturii şi politicii româneşti, cu care Igor Dodon s-a făcut cunoscut pe scena politică basarabeană, înainte şi după ce a fost ales preşedinte al Republicii Moldova. De la agitarea unei ridicole „hărţi a Moldovei unite”, primită de la Vladimir Putin (avem şi noi zeci de asemenea hărţi, ca să ne reamintească de 1812!) şi până la contestarea adevărului istoric al existenţei unui singur popor român şi a unei singure limbi române, pe tot teritoriul dintre Nistru şi Tisa, nimic nu i-a scăpat preşedintelui-plagiator. România a plătit sume considerabile de bani şi a făcut lobby neîntrerupt, la Bruxelles şi la Washington, pentru ca Republica Moldova să nu intre în faliment, iar şeful statului dintre Prut şi Nistru şi-a construit, practic, existenţa politică pe denigrarea României. 
 
Căci nimic altceva nu a rămas, din toate promisiunile electorale ale lui Igor Dodon. Creşterea schimburilor economice cu Federaţia Rusă, pe lângă că nu e un obiectiv economic în sine, s-a dovedit un bluf. Drepturile românilor basarabeni plecaţi la muncă în Rusia nu sunt mai bine apărate acum, prin comparaţie cu anul trecut. Corupţia e foarte departe de a fi fost eradicată, iar miliardul furat şade bine-mersi în conturile celor care l-au furat, respectiv, ale celor care au dat aprobările. „O altă cale” nu a apărut, nici în politica, nici în economia, nici în viaţa socială din Republica Moldova, pentru simplul motiv că nu e posibilă.
 
N-au rămas decât injuriile la adresa României, a istoriei şi culturii române, care e – vorba lui G. Călinescu – una şi indivizibilă.
După care, deodată, în numai două săptămâni, pac! la „Războiul”, două gesturi. Mai întâi o invitaţie adresată preşedintelui României, dl Klaus Iohannis, de a vizita Republica Moldova, iar apoi, o scrisoare de felicitare cu ocazia Zilei Naţionale. 
 
În special aceasta din urmă este interesantă, pentru că Ziua Naţională, 1 Decembrie, este Ziua Marii Uniri, în care a fost proclamată România Mare. Deci ziua în care Unirea Basarabiei cu ţara, proclamată la 27 Martie, a devenit parte a procesului Reîntregirii României, în hotarele ei politice naturale.
 
Care să fie explicaţia unei atari schimbări a preşedintelui-plagiator?
 
Să se fi plictisit păpuşarul-secund, Vlad Plahotniuc, de frigul şi urâtul moscovit, şi să fi râvnit la, totuşi, clima mai blândă, chiar mediteraneeană, a României? Nu cred: Plah e cetăţean român, e primit cu căldură în cercurile SIE şi nu are nevoie de asemenea gesturi dramatice, pentru a trece Prutul când şi cum vrea.
 
Să se fi înduioşat „stataliştii” de la Chişinău de eforturile, inclusiv financiare, pe care le face România pentru ca Republica Moldova să nu intre la apă? Da’ de unde! Mancurţii nu cunosc recunoştinţa pentru binefăcători, ci pentru călăi. Pe binefăcători îi urăsc de moarte.
 
Atunci?
 
Explicaţia trebuie căutată, cred, în zona celor care îl mânuiesc pe păpuşarul-prim de la Chişinău. Adică la Moscova.
 
Nu vreau, Doamne fereşte, să sugerez că la Kremlin se moare de dragul României şi, prin urmare, Dodon a fost îndrumat pe calea cea bună. Nu: Rusia este o mare putere şi un stat serios, cu interese foarte precise şi cu o abordare politică pragmatică. Lumea se află în pragul unor frământări decisive, al reconfigurării unor sfere de influenţă, iar 2018 va fi an electoral în marea ţară de la Răsărit. Vladimir Vladimirovici încă nu şi-a anunţat candidatura, dar, fie că va candida personal, fie că va desemna un succesor, nu are nevoie de turbulenţe bruşte, în spaţii de importanţă secundară. Rusia este acum puternic angajată în Orientul Mijlociu. În cazul unei victorii politice în Siria şi al unor acorduri militare cu Iranul şi Egiptul, care ar permite armatei ruse să utilizeze baze maritime şi aeriene din aceste ţări, Mediterana de Est va fi sub control rusesc. Ceea ce va duce, automat, la o rezolvare favorabilă şi în Ucraina (cu multe state occidentale gata, de fapt, să recunoască anexarea Crimeei şi cu o soluţie federală în Donbas). 
 
Aceasta face ca, pe micul „front” basarabean, interesele Rusiei să se reducă, pentru moment, la Transnistria (care nu a făcut parte din România proclamată la 1 Decembrie 1918) şi la un status quo dincoace de Nistru. Pentru a menţine acest echilibru, nu e nevoie de tulburări politice la Chişinău şi nici de crize economice, cu potenţial de explozie socială. Lui Dodon i s-a arătat, prin urmare, uşa singurului finanţator real al Republicii Moldova: România.
Să-i întoarcem spatele? Lui Dodon, da, pentru a transmite un semnal tuturor celor dispuşi să creadă că pot reuşi pe calea preşedintelui-plagiator. Republicii Moldova, nu: ajutorul economic, politic şi diplomatic trebuie să continue, cu garanţii de îndeplinire a reformelor, pentru că e în folosul cetăţenilor statului vecin, indiferent de etnia lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Popa Basca.
3.12.2017, 07:02:12

Poate ca Moscova i-a indicat usa,dar clanta trebuie sa i-o dam noi! Si i-o vom da,cu placere!

+11 (13 voturi)
cornel jurja
3.12.2017, 07:28:16

Cred ca unirea ( reunificarea ) R. Moldova cu România este un deziderat rezonabil. Singura problema este lipsa de încredere între politicienii din cele doua tari surori. Între ei exista o concurenta acerba pentru a câștiga supremația in domeniul corupției. Cred ca asta este singurul impediment in calea procesului de reunificare. Ai noștri văd posibilități extinse de a-si perpetua si extinde dincolo de Prut afacerile oneroase, iar ai lor tremura de frica sa nu cumva ai noștri sa le ia pâinea corupției de la gura. Nu exclud însă un compromis. Adică împreuna sa constituie un nou grup infracțional organizat si sa fure atât pe actualii cetățeni romani , cât si pe viitorii cu mult sârg si multă eficientă. Mai ales dupa tinderea dinților instituțiilor anticorupție, atât de p maxilar ( Romania) cât si de pe mandibula ( R. Moldova).

+10 (10 voturi)
Papa Raţă
3.12.2017, 08:26:21

cornel jurja, pentru ,,malaxorul şi mandibula,, , ,,dezordonate'' lucrează non-stop doctori în robe de pe la DNA ş.a. care le reasamblează iute ,,în gips,, şi-i trimit la pensiunea Jilava, Rahova. E strict valabil şi pentru pacienţii de pe Bâc. Există leac pentru orice.. Mai complicat e cu unii vi-ruşi dar şi pentru ei se găseşte un antidot.. când UE - Unire Este

+5 (5 voturi)
Papa Raţă
3.12.2017, 07:55:09

De ce porcăriile istoriei se repetă ? Pentru că nu sunt condamnaţi călăii. Cum ar fi procedat justiţiarii străbuni cu dondonii trădători de neam şi ţară ? -În măsura propriilor lor fapte : după cum au au hăcuit public harta ţării - în forul suprem şi văzul întregii lumi - la fel i-ar fi pus public , în frânghii, între doi cai... - exemplu , pentru a nu se mai repeta porcăriile. Iar porcii de azi îşi permit orice.. că-i ,,democraţie'' să batjocurească ce are mai sfânt ţara: Harta, Tricolorul, Limba Română. Evident că toate javrele astea trebuie judecaţe aspru pentru trădare de neam şi ţară

+9 (11 voturi)
Michiu Stefan
3.12.2017, 08:21:47

Nu cred in varianta propusa.Dodon n-a facut decat un gest normal intre state,mai ales ca-i convine de minune sa sublinieze ca sunt doua state distincte,vecine si prietene, dar fara nicio referire la identitatea lor comuna.Din contra, pedaleaza pe aceleasi teze staliniste-ultimul exemplu reactia lui furibunda la modificarea in Constitutie a sintagmei "limba moldoveneasca".O placuta surpriza mi-a produs, in antiteza cu primitivul asta d-l Andrian Candu, seful Parlamentului;cand il voi auzi pe Dodon vorbind ca d-l Candu, atunci voi crede ca ceva esential s-a schimbat in abordarea acestui Dodon.Iar ideea ca Rusia si-ar pierde interesul in R.M. este o dorinta, departe de ambitiile atotcuprinzatoare ale Rusiei.

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările