MAE de la Bucureşti anunţă că ambasadorul Moldovei a fost convocat la consultări pe cazul unioniştilor blocaţi în vama Leuşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mihai gribincea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României urmăreşte cu „atenţie” şi „preocupare” situaţia creată la graniţa României cu Republica Moldova şi a solicitat, „în spiritul dialogului şi cooperării care caracterizează relaţia dintre cele două state”, explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei, a informat MAE printr-un comunicat de presă transmis, informează AGERPRES.

„De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chişinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile, aşa cum este normal într-un stat aflat într-o relaţie de asociere cu UE şi de parteneriat strategic cu România”, a precizat sursa citată.

Ambasada României în Republica Moldova anunţă că s-a autosesizat cu privire la existenţa unui grup de cetăţeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, dar li s-a itnerzis accesul, precum şi cu privire la comunicatul de presă transmis de Poliţa de Frontieră a Republicii Moldova.

Amintim că ceci de cetăţeni români şi moldoveni sunt blocaţi în aceste clipe la frontiera moldo-română. Autorităţile de la Chişinău le-au interzis participanţilor la „Marşul Centenarului” intrarea în Moldova. Cu toate acestea, manifestanţii anunţă că nu vor părăsi zona de frontieră, după ce au mers pe jos de la Alba Iulia timp de o lună, până nu li se va permite accesul în ţară.

Poliţia de Frontieră informează că motivul interzicerii intrării în ţară a manifestanţilor „este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere”. 

„Mai mulţi din tinerii participanţi nu s-au supus indicaţiilor reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, prezentând în relaţia cu poliţiştii de frontieră un comportament agresiv, dar şi au creat impedimente la deplasarea mijloacelor de transport prin punctul de trecere Leuşeni. În context, Poliţia de Frontieră îndeamnă participanţii la Marşul Unirii să respecte decizia luată şi să nu încerce prin metode ilegale sau acţiuni provocatoare să traverseze frontiera de stat”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.

Oamenii legii precizează că există informaţie cu caracter operativ, precum că se va încerca deturnarea Marşului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru.

În acest sens, Poliţia de Frontieră a întreprins mai multe măsuri de prevenire a unor eventuale provocări în zonele de frontieră şi în punctele de trecere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite