MAE de la Chişinău propune deschiderea unui număr mai mare de secţii de votare peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul de Externe Moldova

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a propus astăzi, 25 mai, printr-un demers adresat preşedintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), deschiderea unui număr mai mare de secţii de votare peste hotare decât la alegerile prezidenţiale. Declaraţia a fost făcută de ministrul de externe Aureliu Ciocoi, premier interimar, transmite IPN.

Potrivit lui Aureliu Ciocoi, MAEIE porneşte de la înţelegerea faptului că numărul secţiilor de votare peste hotare nu poate fi mai mic decât cel din scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020. Tradiţional, la alegerile prezidenţiale mobilizarea electoratului este mult mai mare decât la cele parlamentare. Totuşi, ministerul ia în calcul posibilitatea dublării numărului secţiilor de votare acolo unde au votat peste 5000 de cetăţeni, unde a fost extins timpul de funcţionare a secţiilor de votare sau unde au fost epuizate buletinele de vot înaintea timpului preconizat pentru vot.

„Ne dorim ca toţi cetăţenii Republici Moldova care vor să-şi exercite în străinătate dreptul constituţional la vot să o poată face în condiţii de siguranţă, cu respectarea normelor sanitare şi de ordine publică din ţările de reşedinţă”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Bugetul calculat de MAEIE pentru asigurarea alegrilor peste hotare este de 5,5 milioane lei. Cifra, spune Aureliu Ciocoi, a fost comunicată Comisiei Electorale Centrale. Dacă numărul secţiilor de votare va creşte, se va schimba şi suma.

Aureliu Ciocoi a făcut apel către diaspora să completeze componenţa birourilor electorale. Având în vedere consideraţiile de ordin financiar ale Republicii Moldova, ar aprecia voluntariatul membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că a fost constituită circumscripţia electorală nr.38 pentru secţiile de votare din străinătate. A fost constituit un consiliu electoral distinct, cu sediul la Chişinău, care va asigura organizarea proceselor electorale pentru secţiile de votare deschise peste hotare. Până în 2019, această competenţă îi revenea Consiliului Electoral al Circumscripţiei Electorale Chişinău nr.1. Până la 5 iunie, CEC va decide organizarea secţiilor de votare din străinătate, în baza criteriilor stabilite de Codul Electoral.

Termenul limită pentru înregistrarea prealabilă este 26 mai. Înregistrările pot fi făcute online pe pagina: alegator.md sau pe suport de hârtie prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Înregistrările făcute pentru scrutinele electorale precedente rămân valabile. Dacă alegătorii intenţionează să voteze într-o altă localitate în afara ţării, pot face modificări în datele anterioare. Până acum, 93 de mii de persoane s-au înregistrat prealabil. Imediat ce se încheie înregistrarea prealabilă, CEC va elabora proiectul de hotărâre cu privire la organizarea secţiilor de votare peste hotare.

În turul doi al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, în secţiile de vot dinafara ţării s-au prezentat la urne peste 263 de mii de cetăţeni moldoveni.

Alegerile parlamentare anticipate sunt programate pentru data de 11 iulie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite