MAE: Rezoluţia ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria va fi un instrument juridic pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mil.ru
FOTO mil.ru

Rezoluţia adoptată în luna iunie de Organizaţia Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova va constitui un instrument juridic pentru ţară. Declaraţia a fost făcută de Tatiana Molcean, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit ei, cererea Republicii Moldova la ONU face parte dintre priorităţile ţării de a asigura integritatea şi suveranitatea statului. Tatiana Molcean susţine că rezoluţia a avut scopul de a avea la nivelul ONU un document care spune clar care este poziţia statelor referitor la prezenţa militară străină pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu doar readucerea pe arena internaţională a subiectului a fost scopul, dar şi fixarea clară a principiilor, a faptului că prezenţa trupelor este contrară voinţei Republicii Moldova şi asta este o încălcare a dreptului internaţional, a Cartei ONU”, a spus Tatiana Molcean. Secretarul de stat a mai adăugat că deşi rezoluţiile nu au ca efect o acţiune imediată, acestea constituie un instrument juridic.

Secretarul de stat la Ministerul Apărării, Radu Burduja, consideră că rezoluţia ONU este un succes la nivel diplomatic pentru Republica Moldova. Potrivit lui, prezenţa trupelor ruse este atribuită la capitolul ameninţări la adresa securităţii ţării.

„Urmează să vedem cum o să se ţină cont de această rezoluţie, dar pentru noi este foarte important că la nivel internaţional a fost vociferată această doleanţă a noastră şi o considerăm foarte benefică pentru domeniul apărării”, a declarat Radu Burduja.

Potrivit lui, numărul exerciţiilor militare care se produc în stânga Nistrului creşte în fiecare an cu aproximativ 30%. Îngrijorător, în opinia lui, este faptul că aceste exerciţii interacţionează tot mai mult cu potenţialul transnistrean şi Grupul operativ de trupe ruse staţionate ilegal în regiunea transnistreană joacă rolul de comandă şi control în această zonă.

Directorul de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, Dumitru Mânzărari, consideră că această rezoluţie este un instrument, un pas într-un plan de acţiuni mult mai larg, dar nu este totalmente clar care este acest plan şi care vor fi următorii paşi.

Potrivit lui, există critici care spun că randamentul acestei rezoluţii ar fi putut fi mai mare.

„Se aştepta ca această rezoluţie să fie ca o încercare de a marca un gol, o lovitură puternică cu intenţia de a marca un gol, însă ce am văzut noi, în viziunea acestor critici, ar părea că a fost o imitare de lovitură”, spune Dumitru Mânzărari.

În luna iunie, Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluţie propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite