Mai mulţi aleşi locali democraţi s-au adresat liderilor europeni. Aceştia sunt indignaţi că UE a suspendat finanţarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii a 28 de consilii raionale din Republica Moldova, afiliaţi Partidului Democrat, se declară nedumeriţi şi dezamăgiţi că o rezoluţie recent votată în Parlamentul European, examinată la propunerea unor lideri ai opoziţiei extraparlamentare din Republica Moldova, a formulat recomandarea de suspendare a asistenţei macrofinanciare pentru ţară.

Aleşii locali au semnat o scrisoare la adresa mai multor lideri europeni, în care califică inacceptabilă condiţionarea susţinerii europene, inclusiv financiare, pentru derularea unor procese care nu pot fi şi nu trebuie controlate de factorul politic, transmite IPN.

Reprezentanţii APL susţin că votul deputaţilor dintr-un grup politic al Parlamentului European, fără a avea o susţinere semnificativă din partea celorlalte grupuri politice, denotă o poziţie părtinitoare şi o abordare superficială a problemei. Ei consideră nedrept ca o decizie judecătorească luată în mod legal la Chişinău să pună sub semnul întrebării deschiderea Uniunii Europenii faţă de procesele de europenizare ce au loc în Moldova.

Totodată, proiectele benefice pentru cetăţenii Republicii Moldova, iniţiate cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, dar şi eforturile de schimbare a mentalităţii şi a poziţiei omului de rând pentru susţinerea cursului pro-european, astăzi sunt în pericol.

Semnatarii scrisorii menţionează că unii lideri politici, indiferent de faptul că se declară proeuropeni, nu au nimic în comun cu interesele oamenilor simpli şi că aceştia nici nu vin să discute cu un preşedinte de raion fără acuzaţii şi învinuiri politice sau de altă natură. Tot ei nu se interesează de problemele lor şi de soluţiile posibile în situaţia financiară actuală.

„Cetăţenii aşteaptă de la noi drumuri bune, sisteme de canalizare şi aprovizionare cu apă, instituţii de învăţământ şcolar şi preşcolar dotate şi multe alte lucrări pe care le-am iniţiat cu ajutorul fondurilor europene. Astfel de proiecte de modernizare locală au fost lansate bazându-ne exact pe acele promisiuni ale înalţilor demnitari europeni, pe acele aspiraţii europene pe care ni le-aţi oferit venind şi stând alături de politicienii moldoveni”, se arată în scrisoare.

Preşedinţi Consiliilor Raionale din Moldova roagă europenii să analizeze situaţia creată pe baza mai multor păreri şi poziţii, inclusiv a celor care aparţin autorităţilor locale.

Scrisoarea este adresată: preşedintelui Parlamentului European, Antonio Taiani, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderilor grupurilor politice din Parlamentul European, şefului delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorului SUA în Republica Moldova, James Pettit, şi ambasadorilor ţărilor membre UE în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite