Maia Sandu: În anii de independenţă am văzut cât de grea poate fi povara libertăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Republica Moldova sărbătoreşte, astăzi, 30 de ani de la proclamarea independenţei. În această zi, preşedintele Maia Sandu spune că legământul său este că, împreună cu cetăţenii, va construi o Moldovă prosperă şi liberă, o casă primitoare pentru toţi cetăţenii.

 „E datoria noastră faţă de înaintaşii luptei pentru independenţă şi e făgăduinţa pe care o facem copiilor de astăzi. Ţara noastră are oameni luminoşi, muncitori şi buni – şi doar cu ei, are viitor. Să trăiţi, dragi concetăţeni! La mulţi ani, Republica Moldova!”, a declarat preşedinta într-un mesaj video pe Facebook, transmite IPN.

Potrivit Maiei Sandu, când s-a votat intendenţa Republicii Moldova, parlamentarii au îndeplinit voinţa populară, în timp ce sute de mii de oameni se aflau în centrul Chişinăului într-o Mare Adunare Naţională. La 27 august 1991, oamenii şi-au anunţat în faţa întregii lumi intenţia de a construi propria ţară. Declaraţia de Independenţă proclamă solemn că „Republica Moldova este un stat suveran, independent şi democratic. Liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului, în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”.

Maia Sandu susţine că a văzut, în anii de independenţă, cât de grea poate fi povara libertăţii.  „Am plătit preţul plin, fără reducere pentru ea, am plătit cu greşelile noastre, cu sărăcie şi cu şanse ratate. Mulţi concetăţeni au luat drumul străinătăţii, în căutarea unei vieţi mai bune. În acest timp, am învăţat că noi trebuie să facem ordine în casa noastră. Oamenii au aflat valoarea votului lor. Nu a fost nici simplu, nici uşor. Dar astăzi ştim că soarta noastră, bunăstarea şi viitorul nostru sunt în mâinile noastre”, a spus şefa statului.

Pe 27 august 1991 a fost adoptată şi semnată Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova de către 278 de deputaţi din Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite