Maia Sandu îl acuză pe Igor Dodon că aruncă ţara în haos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Lidera PAS Maia Sandu susţine că, în momentul în care şi-a asumat responsabilitatea pentru modificarea Legii procuraturii, nu şi-a închipuit „că Igor Dodon este atât de iresponsabil să arunce ţara în haos, înainte de aprobarea bugetului pentru 2020 şi înainte ca ţara să obţină următoarele tranşe de finanţate externă a bugetului”, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Maia Sandu a declarat că „dezoligarhizarea” nu poate continua fără reformarea procuraturii, pentru care însă nu a existat susţinere politică.

„Ne-am axat pe numirea unui procuror general independent pentru că era clar că nu vom putea merge mai departe cu restul reformelor legate de Curtea Supremă de Justiţie sau curăţarea sistemului judecătoresc”, a explicat Maia Sandu.

Potrivit ei, „un procuror general onest poate începe schimbarea sistemului şi poate insista să se lucreze mult pe dosarele de mare corupţie”. „Am fost conştientă de faptul că lui Igor Dodon îi este frică de un procuror independent şi eram conştientă că ei vor să oprească reforma justiţiei la această etapă sau puţin mai târziu”, a notat Maia Sandu.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate a menţionat că în acest moment nu se pune problema unei alianţe cu Partidul Democrat, care s-a compromis marţi, votând moţiunea de cenzură a socialiştilor. Fără o majoritate parlamentară sau Guvern, Maia Sandu crede că prioritatea Blocului ACUM este „de a scăpa ţara de următorul pericol „şi următorul pericol este Igor Dodon”. „Igor Dodon împreună cu PDM-ul încearcă să captureze instituţiile statului. Să ne fure nouă ce am reuşit atât de greu”, a mai declarat Maia Sandu.

Cabinetul de miniştri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie. Moţiunea de cenzură înaintă de fracţiunea Partidului Socialiştilor a fost votată de 63 de deputaţi ai PSRM şi ai Partidului Democrat. După consultările şefului statului cu fracţiunile parlamentare, Igor Dodon a declarat că nu vede şanse pentru crearea unei majorităţi parlamentare între PSRM şi Blocul ACUM, întrucât poziţiile sunt diametral opuse. Iar Partidul Socialiştilor a anunţat că va susţine iniţiativa preşedintelui de a fi creat un guvern minoritar, format din profesionişti, din oameni apolitici şi tehnocraţi, care să asigure buna dezvoltare şi progresul Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite