Maia Sandu, acuzată de directorul executiv al FMI în Moldova că ar fi denaturat un mesaj al reprezentanţilor instituţiei financiare. Reacţia PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor de la Chişinău a publicat miercuri, 28 februarie, reacţia directorului executiv al FMI în Republica Moldova, Anthony De Lannoy, cu privire la declaraţiile liderului PAS, Maia Sandu, făcute în contextul vizitei sale la Washington, unde a avut o întrevedere cu reprezentanţii FMI.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Maia Sandu a declarat: „Le-am zis şi cu această ocazie celor de la FMI, că ar fi bine, aşa cum se întâmplă în cazul programului FMI din Ucraina, să avem o componentă de combatere a corupţiei. Şi răspunsul lor a fost că nu putem să avem o componentă de combatere a corupţiei în pragramul FMI cu RM, atât timp cât autorităţile nu-şi doresc acest lucru”, a afirmat Maia Sandu, după care a adăugat: „Guvernarea nu este dornică să introducă acţiuni, măsuri de combatere a corupţiei în programul cu FMI”.

Potrivit reprezentanţei FMI în Moldova, la solicitarea jurnaliştilor, ei ar fi decis să comenteze aceste declaraţii.

„În calitatea mea de Director Executiv care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI, aş dori să ofer următoarele clarificări:

  • Întâlnirea cu reprezentantul meu, la care se face referire în interviu, a avut loc în Washington DC în absenţa mea şi a avut un caracter general, întrucât reprezentantul meu nu este direct responsabil de programul susţinut de FMI pentru Republica Moldova.
  • Declaraţiile atribuite reprezentatului meu sunt denaturate. Mai cu seamă, nu a avut loc nicio discuţie despre pretinsul refuz al autorităţilor Republicii Moldova de a accepta condiţionalitatea de anticorupţie în cadrul programului de susţinere al FMI. Condiţionalitate de anticorupţie nu a făcut niciodată parte din negocierile între FMI şi autorităţile Republicii Moldova. Un rezumat detaliat al condiţionalităţii şi progreselor înregistrate în procesul de implementare poate fi găsit în documentele legate de program, care sunt disponibile public pe pagina web al FMI (www.imf.org).
  • Opiniile şi poziţia FMI, ale Comitetului Executiv al FMI şi ale Directorului Executiv care reprezintă Republica Moldova, cu privire la progresele înregistrate în cadrul programului de susţinere al FMI pentru Republica Moldova sunt reflectate în declaraţiile oficiale publicate pe pagina web al FMI (www.imf.org) şi comunicate prin intermediul Reprezentanţei Permanente a FMI la Chişinău”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Finanţelor.

Replica Maiei Sandu

Într-un comunicat de presă emis de PAS, se spune că Maia Sandu a vorbit despre corupţia şi ipocrizia guvernării în cadrul tuturor întrevederilor de la Washington. 

„Maia Sandu a întrebat de ce programul cu FMI nu conţine măsuri de luptă împotriva corupţiei după modelul programului FMI cu Ucraina. Răspunsul a fost că autorităţile trebuie să-şi dorească acest lucru”, se menţionează în document.

Partidul Acţiune şi Solidaritate va accentua regresul democraţiei şi nivelul ridicat al corupţiei din Republica Moldova ori de câte ori va avea ocazia, anume pentru că ţara noastră trebuie eliberată de hoţi şi corupţi. Ţara o denigrează cei care o sărăcesc, alungând oamenii de acasă şi distrugând speranţele de viitor ale cetăţenilor, îmbogăţindu-se pe spatele oamenilor oneşti.

Dacă Andrian Candu şi ceilalţi reprezentanţi ai guvernării se dau drept mari luptători împotriva corupţiei, să demonstreze acest lucru prin acţiuni concrete - să pună sechestru pe conturile lui Şor, să facă publică sentinţa acestuia şi să solicite introducerea unor măsuri credibile de luptă anticorupţie în programul cu FMI.

Cert este că toată această isterie a PD-ului scoate la iveală un lucru: guvernării îi este frică de faptul că o adevărată luptă împotriva corupţiei va arăta că anume ei sunt cei mai mari corupţi”, se menţionează în răspunsul PAS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite