Maia Sandu, acuzată de către ministrul Justiţiei de uzurparea puterii de stat: Preşedintele este obligat să desemneze un candidat la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, o acuză pe preşedinta Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii de stat. Nagacevschi a lansat aceste învinuiri în contextul în care Maia Sandu refuză, deocamdată, să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, aşa cum o obligă hotărârea Curţii Constituţionale din 6 august 2020, după ce premierul Ion Chicu a demisionat pe 23 decembrie.

Fadei Nagacevschi a explicat că, dacă Maia Sandu doreşte să provoace alegeri parlamentare anticipate, sunt doar două soluţii constituţionale: fie Parlamentul nu adoptă nicio lege timp de trei luni, fie eşuează procedura de învestire a noului Guvernul, după ce preşedintele ţării desemnează un candidat la funcţia de premier care nu va primi votul de încredere al Parlamentului.

„Preşedintele ţării chiar dacă e obligat să înainteze un candidat la funcţia de Premier nu o face. Pentru a justifica această inacţiune a inventat aşa-zisa „idee” de autodizolvare a Parlamentului şi cică se aşteaptă soluţia Curţii Constituţionale. Politic vorbind, astăzi se creează impresia că Preşedintele RM încearcă să blocheze şi să sancţionze cu dizolvarea Parlamentul pentru neînvestirea Guvernului fără a cere învestirea Guvernului, adică blocând procedura constituţională. Nu voi vorbi despre sancţiunile juridice şi politice în cazul încălcării grave a Constituţiei şi a jurământului de către Preşedinte, ci doar voi menţiona că asemenea formule le consider ca fiind la limita abuzului de drept şi uzurpării puterii”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook. 

Amintim că, potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020, preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară: „În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este OBLIGAT ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

Deşi se împlinesc trei săptămâni de la demisia Guvernului, Maia Sandu nu doar că nu a desemnat un candidat la funcţia de premier, dar nici nu a anunţat când intenţionează să facă acest lucru.  

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală.

Reprezentanţii PAS insistă pe ideea că Maia Sandu are dreptul să nu desemneze un candidat la funcţia de premier, iar în aşa fel vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite