Maia Sandu, la Berlin: Ne propunem să schimbăm Moldova pentru a putea fi acceptată în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

„Nu doar vom spune că suntem europeni. Ce ne propunem noi este să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptaţi în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituţii democratice funcţionale”, a declarat premierul Maia Sandu la conferinţa de presă pe care a susţinut-o astăzi, 16 iulie, la Berlin, alături cancelarul german, Angela Merkel, transmite IPN.

„Sprijinul dumneavoastră pentru Republica Moldova, ţara noastră mică din Europa de Est, care luptă pentru a ieşi din bezna trecutului său ca să înceapă o nouă cale, europeană, a fost constant şi ferm. Sprijinul dumneavoastră nu a fost niciodată despre interese. Pentru noi şi pentru dumneavoastră, schimbările în sistemul de guvernare din Republica Moldova sunt despre puterea transformativă a idealurilor europene, despre forţa de atracţie a unui model liberal democratic de societate, având la bază libertatea, drepturile omului şi economia socială de piaţă”, a menţionat Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Premierul a declarat că, „din nefericire, în Moldova, guvernul precedent a dovedit că este interesat mai mult de beneficii personale decât de construcţia unor instituţii funcţionale”. „Din povestea de succes a Europei am devenit zona gri a Europei, condusă din umbră de un oligarh, unde s-au generalizat încălcarea drepturilor omului, furturile din instituţiile statului, schemele de spălare a banilor şi corupţia. Puţine companii serioase erau dispuse să investească în Republica Moldova. Încrederea în instituţiile statului s-a prăbuşit”, a declarat şefa executivului de la Chişinău.

Potrivit Maiei Sandu, acum trebuie reconstruit statul şi restabilită încrederea cetăţenilor şi a partenerilor strategici ai Moldovei. Moldova trebuie curăţată de corupţie şi de schemele de spălare de bani. „Mai mult decât oricând, ne bazăm pe sprijinul vostru pentru procesul de transformare a Moldovei într-un stat european care pune interesele cetăţenilor în capul listei de priorităţi”, a mai spus Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite