Maia Sandu comentează imaginile în care „apare” alături de Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginile trucate unde apar fugarul Ilan Şor şi Maia Sandu. Preşedintele R. Moldova este creat în imagini prin mijloace tehnice de editare video de ultimă generaţie
Imaginile trucate unde apar fugarul Ilan Şor şi Maia Sandu. Preşedintele R. Moldova este creat în imagini prin mijloace tehnice de editare video de ultimă generaţie

Preşedinta Maia Sandu califică drept un „fals grosolan” imaginile trucate în care apare alături de Ilan Şor. Şefa statului spune că niciodată n-a avut nicio întrevedere sau discuţie cu Şor, iar miza filmuleţului trucat ar fi discreditarea sa. Sandu spune că evoluţiile fulminante din domeniul tehnologiilor imaformaţionale impun înăsprirea legislaţiei, notează IPN.

Maia Sandu spune că imaginile prezentate de JurnalTV, în care apare alături de Ilan Şor, reprezintă o încercare stângace de a induce oamenilor ideea că ar fi luat bani de la politicianul fugar.

„Niciodată nu am discutat şi nu m-am văzut cu Ilan Şor. Din păcate, aceste metode de amăgire a oamenilor evoluează. Este un deepfake, este încercarea de a prezenta un fals, astfel încât oamenilor să le fie greu să facă diferenţa dintre adevăr şi minciună. Tehnologiile noi, pe lângă multiplele beneficii pe care ni le oferă, vin şi cu riscuri. Totuşi, rezultatele alegerilor prezidenţiale şi a celor parlamentare anticipate demonstrează că în Republica Moldova există un grad de imunitate la aceste falsuri ”, a spus Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Şefa statului spune că dezinfomarea şi propaganda ia amploare în Republica Moldova, iar pentru a proteja cetăţenii de informaţii viciate trebuie modificată legislaţia, prin introducerea unor sancţiuni dure.

„Avem nevoie de o legislaţie mai dură în lupta împotriva falsurilor. Trebuie să luptăm şi cu falsurile de la televiziuni, şi cu cele de pe internet, pentru că acestea au o viteză de răspândire foarte mare. În momentul în care vor fi stopate schemele de corupţie, vor dispărea şi armatele de trolli, pentru întreţinerea acestei maşinării e nevoie de mulţi bani. Aceste ferme de trolli nu sunt finanţate din bani munciţi cinstit. Când nu vor exista scheme de corupţie, nu va mai exista nici posibilitatea de finanţare a dezinformării”, a mai spus Maia Sandu.

Ieri, postul de televiziune JurnalTV a făcut publice imagini vădit trucate în care apare preşedinta Maia Sandu alături de deputatul fugar Ilan Şor. Potrivit jurnaliştilor JurnalTV, imaginile ar fi fost create la indicaţia lui Veaceslav Platon şi urma să fie lansate în spaţiul public înaintea scrutinului parlamentar anticipat, pentru a ştirbi imaginea şefei statului. Controversatul om de afaceri a calificat filmuleţul video drept un fals şi l-a ameninţat cu judecata pe jurnalistul Alex Cozer, în timpul emisiunii căruia au fost prezentate imaginile video.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite