Maia Sandu: „Cum ne protejează Guvernul de pericolul coronavirusului? Nicicum! Pentru că este şi iresponsabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Lidera PAS, Maia Sandu, susţine că Guvernul Chicu nu a întreprins nicio acţiune pentru a proteja cetăţenii Republicii Moldova de contaminarea cu coronavirus, odată ce virusul a luat amploare în Italia, acolo unde sunt stabiliţi un număr mare de moldoveni.

„Creşterea numărului de contaminări cu coronavirus în Italia reprezintă un pericol enorm pentru cetăţenii Republicii Moldova. Un număr mare de concetăţeni vin din Italia şi pleacă încolo. Cum ne protejează guvernul nostru de pericolul coronavirusului? Nicicum! Pentru că este şi iresponsabil, şi incapabil!”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ei, sistemul medical din Moldova „are capacităţi reduse, de aceea trebuie să se facă totul pentru ca virusul să nu ajungă în ţară. Iar asta înseamnă verificări la toate punctele de intrare în ţară, acţiuni care ar diminua riscul pătrunderii virusului şi acordarea ajutorului imediat”.

„Cerem guvernului să-şi asume responsabilitatea pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor. Să facă public, imediat, planul de măsuri care trebuie întreprinse pentru a preveni o situaţie de criză şi să informeze cât mai urgent populaţia cum să se protejeze”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că, la solicitarea Poliţiei de Frontieră, pe Aeroportul Internaţional Chişinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare.

În plus, poliţiştilor de frontieră, în punctele de trecere a frontierei, le-au fost transmise mănuşi, măşti şi soluţii dezinfectante pentru mâini. Totodată, s-a solicitat maximă vigilenţă din partea poliţiştilor de frontieră, aflaţi în prima linie de control. În acest sens, dacă în fluxul de călători vor fi observate persoane care prezintă simptome ale bolii (tuse şi respiraţie îngreunată) inclusiv după efectuarea termometriei se înregistrează febră, vor fi izolate în camere special amenajate şi anunţată de urgenţă Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

În contextul creşterii numărului de cazuri confirmate de infecţii cu virusul Covid-19 (coronavirus) în Republica Italiană, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în Italia să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor italiene la acest subiect.

Ambasada Republicii Moldova la Roma, împreună cu Consulatul General de la Milano şi Consulatul de la Padova, se află în legătură constantă cu autorităţile italiene cu atribuţii în gestionarea situaţiei privind coronavirusul. Până în prezent, nu s-au primit notificări din partea acestora cu privire la existenţa vreunui cetăţean al Republicii Moldova printre persoanele infectate şi nu au fost primite nici solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor moldoveni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite