Maia Sandu, despre decizia CEC de a mări numărul secţiilor de votare din diaspora până la 146: Este formală şi insuficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Decizia Comisiei Eelectorale Centrale de suplimentare a secţiilor de vot din străinătate de la 139 la 146 este una formală şi insuficientă, a declarat Maia Sandu. Potrivit şefei statului, CEC nu a abordat „cu toată seriozitatea” problema secţiilor de vot din Europa, cel puţin 10 la număr, în care la scrutinul precedent s-au terminat buletinele, transmite IPN.

Preşedinta Sandu a menţionat într-o postare pe Facebook că CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituţii trebuie să fie tehnice, neutre şi profesioniste şi să asigure exercitarea dreptului la vot pentru fiecare cetăţean.

„Forţele politice care influenţează unii membri ai CEC se opun democraţiei prin toate mijloacele şi se tem de voinţa cetăţenilor din frica de a pierde puterea şi imunitatea în faţa justiţiei. Situaţia în care cetăţenilor ţării le este închisă în nas uşa secţiei de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eşec al Comisiei Electorale Centrale. Repetarea unei situaţii similare şi în acest an va însemna că membrii CEC îşi folosesc mandatul pentru a influenţa intenţionat mersul alegerilor. Membrii CEC care admit şi creează artificial aceste situaţii trebuie să poarte răspundere în faţa legii”, a subliniat Maia Sandu.

CEC a decis ieri, 8 iunie, să majoreze numărul secţiilor de votare pentru alegătorii din străinătate care vor participa la anticipatele din 11 iulie. CEC a hotărât organizarea a 146 secţii de votare în afara ţării, în loc de 139, cum era prevăzut anterior. A fost suplinit numărul secţiilor de votare pentru Germania şi şi Marea Britanie, cu câte trei unităţi. În Germania vor fi în total 9, iar în Marea Britanie – 10 secţii de votare.

Au fost adăugate două secţii de votare în Franţa, de tot vor fi 10, şi o secţie de votare Italia, localitatea Rimini. Astfel, numărul secţiilor de votare pentru moldovenii din Italia creşte până la 31.

Totodată, a fost exclusă secţia de votare pentru Oradea, România. La Atena, Grecia, va rămâne o secţie de votare, în loc de două. În Federaţia Rusă secţiile de votare vor fi reorganizate, însă numărul rămâne acelaşi – 17.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite