Maia Sandu, despre proiectul PSRM privind limba rusă: Încearcă să pună oamenii pe baricade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales, Maia Sandu, spune că nu a văzut proiectul Partidului Socialiştilor cu privire la statutul limbii ruse şi nu îl poate comenta. Însă, în opinia sa, socialiştii fac acest lucru pentru că s-au speriat de faptul că oamenii se pot uni şi, prin astfel de iniţiative, încearcă să-i pună pe baricade, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, Maia Sandu a declarat că iniţiativa vine după ce PSRM a văzut că la aceste la alegeri prezidenţiale, mai ales în turul doi, oamenii s-au unit.

 „Oamenii din societatea noastră au lăsat deoparte diferenţele şi s-au unit. S-au unit pentru o agendă comună, şi anume pentru a combate corupţia, pentru a face reforma justiţiei, pentru a face ordine în ţară, pentru a crea un stat care să le ofere perspective şi oportunităţi economice aici acasă”, a notat preşedintele ales.

Potrivit ei, de fiecare dată când politicienii corupţi din Republica Moldova văd că există această posibilitate, ca oamenii buni să se unească, ei vin cu iniţiative care să-i divizeze. 

„Faptul că au venit acum cu această iniţiativă vorbeşte despre lucrul că încearcă să-i pună pe oameni pe baricade, ca oamenii să uite de obiectivul de a lupta cu hoţii, de a-i alunga din ţară şi să se lase divizaţi”, menţionează politiciana.„Apelul meu către cetăţenii este să nu ne lăsăm provocaţi nici de o parte, nici de alta şi să ţinem minte că obiectivul nostru comun este să construim o ţară bună pentru toţi şi pentru ca să construim o ţară bună, trebuie să alungăm toţi corupţii de la putere. Aşa cum l-am alungat pe Igor Dodon, aşa trebuie să alungăm şi corupţii din Parlament”, a mai spus Maia Sandu.

Deputaţii PSRM au înaintat un proiect de lege cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Iniţiativa prevede că „în relaţiile cu autorităţile de stat, administraţia publică, instituţiile publice, precum şi cu întreprinderile şi organizaţiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale şi scrise este limba de stat şi/sau limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetăţeanului”. Totodată, este prevăzut că limba de lucru a activităţilor de secretariat în organele puterii de stat şi administraţiei publice este limba de stat. La solicitare, se asigură traducerea în limba rusă. Potrivit proiectului, organele puterii de stat, administraţiei publice, întreprinderile, instituţiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetăţeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează şi prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite