Maia Sandu, despre scenariul suspendării sale din funcţie: Nu mi-e frică de popor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu spune că lasă la discreţia Parlamentului posibilitatea suspendării sale din funcţie, însă menţionează că în eventualitatea unui referendum privind demiterea sa, nu-i este frică să meargă în faţa cetăţenilor. Şefa statului mai spune că o decizie privind înaintarea sau nu a candidaturii Marianei Durleşteanu în funcţia de premier, va fi luată abia după decizia Curţii Constituţionale din 23 februarie, notează IPN.

Potrivit legii, procedura de suspendare a preşedintelui din funcţie este iniţiată de Parlament cu voturile a 2/3 dintre deputaţi, ulterior este organizat un referendum naţional. Preşedintele Maia Sandu spune că nu-i este frică de acest exerciţiu democratic.

„În ambele scenarii ajungem la popor: sau prin anticipate, sau prin referendum tot ajungem la popor. Mie nu-mi este frică să merg la popor. La câtă rezistenţă opun ei alegerilor anticipate se pare că lor le este frică de oameni. Şi impeachment-ul duce la referendum şi anticipatele tot acolo duc. Trebuie să aleagă cei din Parlament ce cred ei că este mai bine”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Preşedintele spune că acţiunile sale ulterioare privind depăşirea crizei politice vor fi dictate de decizia Curţii Constituţionale din 23 februarie.

„Nu ducem lipsă de candidaţi, ducem lipsă de o majoritate parlamentară formată de oameni oneşti care nu sunt controlaţi de grupări mafiote, care să voteze şi să susţină ulterior un guvern al cetăţenilor. Eu am luat o decizie, am anunţat-o şi acum aşteptăm răbdători decizia Curţii Constituţionale”, a mai spus şefa statului.  

Deşi potrivit sondajelor, în eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, în următorul Legislativ s-ar regăsi Partidul Socialiştilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Nostru şi Partidul Şor, Maia Sandu spune că acest lucru nu trebuie să ducă la tergiversarea scrutinului parlamentar anticipat.

„Alegerile nu trebuie să se întâmple în funcţie de ce arată azi sau mâine un sondaj. Eu ştiu că în Parlament nu avem o majoritate de oameni oneşti, avem tot felul de grupuri formate din traseişti, oameni implicaţi în scheme de corupţie mare, această instituţie nu poate să genereze o majoritate care să susţină un guvern. Cu cât se prelungeşte mai mult această agonie, cu atât mai rău pentru ţară”, a declarat Maia Sandu.

La 11 februarie premierul desemnat, Natalia Gavriliţa, nu a obţinut niciun vot în plenul Parlamentului, eşuând astfel prima tentativă de învestire a Guvernului. Preşedintele Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Gavriliţa în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, iar decretul de desemnare a fost contestat de deputaţii PSRM la Curtea Constituţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite