Maia Sandu: Dodon e un trădător de ţară şi incită la un război civil în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon este un trădător de ţară: dezbină societatea pe criterii etnice şi incită la un „război civil în Republica Moldova“, punând în pericol suveranitatea statului de dragul unor interese străine, a declarat preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, în timpul unei intervenţii în direct pe Facebook, din satul Brânza, raionul Cahul.

„Independenţa este, în primul rând, oportunitatea de a ne alege propriul destin, dar şi asumarea responsabilităţii pentru destinul nostru. Independenţa înseamnă, când ai un vis pentru ţara ta şi când ai posibilitatea să lucrezi în ţara ta, pentru a realiza acest vis. Independenţa mai este şi Demnitate, multă muncă şi curaj”, a declarat Maia Sandu.

Redăm mai jos mesajul integral al PAS:

„Dragi cetăţeni,

Astăzi sărbătorim Ziua Independenţei Republicii Moldova. Independenţa înseamnă, în primul rând, libertatea de a-ţi făuri propriul destin şi responsabilitatea pentru acesta. Independenţa înseamnă când ai un vis pentru ţara ta şi ai dreptul şi libertatea de a munci pentru realizarea lui. Independenţa mai înseamnă şi demnitate, curaj, muncă onestă şi bun-simţ. Din păcate, astăzi ţara noastră nu este independentă – nici de sărăcie, nici de corupţie, nici de dictatură şi frică, nici de suprimarea cuvântului şi nici de interesele Kremlinului.

Astăzi Republica Moldova se află în cea mai grea perioadă a existenţei sale de la declararea Independenţei încoace. Niciodată în cei 26 de ani, de când Parlamentul a adoptat actul de Independenţă, cetăţenii ţării noastre nu au trăit mai prost, nu s-au simţit mai sărăciţi, nedreptăţiţi şi jefuiţi de cei care îi guvernează. În fiecare zi, sute de oameni îşi lasă casele părinteşti, îşi iau copiii şi fug de această guvernare nedreaptă. Ţara rămâne fără oameni, iar speranţele că lucrurile se pot îndrepta devin tot mai mici pe zi ce trece. Independenţa înseamnă altceva decât ce au făcut guvernanţii din această ţară. Din păcate, anume din cauza lor, astăzi vorbim despre independenţa Republicii Moldova nu cu bucurie şi speranţă, aşa cum ar trebui, dar cu mâhnire.

După ce au furat şi au sărăcit lumea, guvernanţii noştri au început să vândă ţara pe bucăţi.

Nu mai poate fi negat un lucru evident: Igor Dodon, care a obţinut funcţia de Preşedinte prin fraudă electorală şi cu sprijinul patronului său, Vlad Plahotniuc, acţionează împotriva intereselor Republicii Moldova, acţionează în interesul unui stat străin, subminând în mod deschis şi făţiş Independenţa ţării. E de datoria noastră să condamnăm şi să oprim acţiunile de trădare ale cetăţeanului Dodon Igor împotriva statului Republicii Moldova şi a cetăţenilor.

Îl declarăm pe Dodon Igor TRĂDĂTOR DE ŢARĂ, din următoarele motive:

  • Cetăţeanul Dodon Igor se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenind un „vasal” al Preşedintelui Putin, în loc să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova.
  • Foloseşte finanţare obscură, din afara ţării, atât din off-shoruri, cât şi din Federaţia Rusă pentru tot felul de activităţi ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlarea mass-mediei, pentru concerte şi alte evenimente care promovează imaginea PSRM şi a Rusiei, pentru coruperea oamenilor, pentru finanţarea propagandei straine pe teritoriul Republicii Moldova, fapte care contravin categoric legislaţiei Republicii Moldova şi  interesului naţional.
  • Promovează deschis soluţii neacceptate de cetăţenii Republicii Moldova împotriva interesului naţional pentru rezolvarea conflictului din raioanele din stânga Nistrului, prin promovarea anti-constituţională a federalizării şi „transnistrizării” Republicii Moldova; astfel, încalcă Constituţia, jurământul depus, legislaţia naţională şi subminează statul Republica Moldova.
  • Subminează, prin acţiuni iresponsabile şi declaraţii agresive, relaţiile cu vecinii şi partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina şi SUA, astfel furând şansa cetăţenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept şi de a avea o viaţă mai bună.
  • Foloseşte resursele administrative în interes propriu şi de partid.
  • Promoveaza şi stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deşi Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru convieţuirea cu fraţii găgăuzi. Dezbinarea ţării pe orice criterii, etnice, de limbă, de religie, de cultură este făcută în interes propriu şi aduce daune grave cetăţenilor Republicii Moldova.
  • A subminat direct capacitatea de apărare a Republicii Moldova, prin interzicerea participării armatei naţionale la exerciţii militare regionale, inclusiv pentru misiunile pacificatoare. Acest gest depăşeşte competenţele constituţionale ale Preşedintelui şi oferă indicii rezonabile că Preşedintele a acţionat împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova, ceea ce constituie un act de trădare de Patrie.
  • În loc să asigure pacea şi prosperitatea poporului său, incită deschis la război civil, prin declaraţii ameninţătoare şi discursuri agresive în adresa propriilor cetăţeni.

În concluzie, cetăţeanul Dodon Igor, folosind funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, obţinută prin fraudă şi manipulare, pune în pericol independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, urmând o agendă străină intereselor cetăţenilor acestei ţări. Astăzi, de Ziua Independenţei, noi, cetăţenii Republicii Moldova, oameni liberi şi cu dragoste de ţară, îl declarăm pe Dodon Igor TRĂDĂTOR DE ŢARĂ! Un trădător de ţară nu poate avea dreptul să reprezinte interesele oamenilor şi trebuie să răspundă pentru toate acţiunile sale îndreptate împotriva statului şi a cetăţenilor.

În acest context, cerem ca Procurorul General al Republicii Moldova să iniţieze o anchetă cu privire la acţiunile de subminare a statului de către cetăţeanul Dodon Igor, iar Parlamentul să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracţiunea de Trădare de Patrie. În zilele următoare vom depune o plângere penală oficială pe numele acestuia.

Partidul Acţiune şi Solidaritate îşi asumă să lupte în continuare împotriva oportuniştilor care îşi vând ţara pentru a obţine beneficii personale. PAS va depune toate eforturile pentru ca la guvernarea viitoare să vină oameni corecţi, oneşti, care să muncească în interes naţional şi pentru bunăstarea cetăţenilor“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite