Maia Sandu explică de ce vaccinul împotriva COVID-19 încă nu a ajuns la Chişinău: Producătorii nu au încredere în justiţia moldovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu spune că venirea vaccinului anti COVID-19 în Republica Moldova este tergiversată de lipsa unui acord cu producătorii de vaccinuri. Potrivit şefului statului, reprezentanţii Pfizer şi Moderna nu ar avea încredere în justiţia din Republica Moldova, motiv pentru care ezită să semneze contractele cu Moldova. Totuşi, preşedinte susţine că, în 10 zile, la Chişinău ar urma să ajungă vaccinul Astra Zeneca, notează IPN.

Potrivit şefului statului, marii producători de vaccinuri anti-COVID-19, Moderna şi Pfizer, sunt sceptici când este vorba de aprobarea venirii vaccinului în Republica Moldova. Maia Sandu spune că problema nu ar fi în lipsa logisticii pentru transportarea şi stocarea vaccinurilor, ci în justiţia defectă.

„Este foarte greu să obţinem acordul producătorilor. În cazul donaţiei din România, am început discuţiile cu Pfizer ca să permită României să ne facă această donaţie, n-am ajuns la un acord. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu Moderna. Producătorii au pretenţii la sistemul nostru de justiţie în general, ei se gândesc să nu ajungă în instanţă, dacă cineva le va pretinde despăgubiri”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Maia Sandu spune că din aceleaşi motive întârzie să apară şi vaccinurile pe care Republica Moldova ar urma să le primească în calitate de donaţie pe platforma COVAX.

„Lipsa încrederii tergiversează procesul nu doar pe donaţia care vine din România, dar şi pe platforma COVAX.  După ce OMS ne-a anunţat că pe platforma COVAX vaccinul va veni la mijlocul lunii februarie, apoi la finalul lunii, acum 2 zile ne-a anunţat că încă Pfizer, de la care se ia vaccinul, nu e gata să-şi dea acordul pentru Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Preşedintele spune că, totuşi, în curând Republica Moldova va demara campania de vaccinare cu vaccinul Astra Zeneca, care ar urma să vină în calitate de donaţie din partea României.

„Sperăm săptămâna viitoare, în maxim 10 zile să ajungă 20 de mii de doze de vaccin, suficiente pentru 10 mii de oameni, este vorba despre cei din prima linie. Mai exact este vorba de 6 mii de oameni, personal medical din prima linie şi restul din rândul personalului medical din a doua linie”, a spus Maia Sandu.

Acum 2 zile, Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care Bucureştiul oferă Republicii Moldova prima tranşă de 20 de mii de doze de vaccin din donaţia de 200 de mii de doze. Anterior, s-a convenit că Republica Moldova va primi şi pe platforma COVAX, în calitate de donaţie, vaccinuri pentru imunizarea a 20% din populaţie, iar, ulterior, ţara noastră ar urma să procure vaccinul la preţ preferenţial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite