Maia Sandu: Guvernului Chicu îi va fi greu să aibă o relaţie de încredere cu partenerii externi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Guvernului îi va fi foarte greu să construiască o relaţie de încredere cu partenerii internaţionali, în special cu instituţiile europene, dacă nu va demonstra propriilor cetăţeni că are sprijin politic, profesionalism şi capacitatea să facă lucrurile bine pentru ţară. Declaraţiile au fost făcute de preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, ex-premierul Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru IPN.

Potrivit Maiei Sandu, despre premierul Ion Chicu se ştie că este „omul pe care l-a preferat Igor Dodon în schimbul guvernului care făcea reforme şi care se bucura de sprijinul Bruxellesului”. Partenerii externi aşteaptă de la actualul guvern să vadă anumite acţiuni concrete. Or, acesta nu are din start încrederea pe care a avut-o Guvernul Sandu.

„Noi am avut credibilitatea din start deoarece pe noi ne-au cunoscut oamenii şi fiind în opoziţie, ştiind că luptăm pentru democraţie, că suntem oameni politici oneşti, care-şi finanţează partidele politice în mod transparent”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că îmbunătăţirea relaţiilor cu UE, pe când conducea guvernul, s-a tradus în lucruri concrete pentru cetăţeni, în sprijin bugetar pentru proiecte investiţionale, în proiecte sociale. Refacerea relaţiilor cu Rusia nu a fost neapărat la fel de productivă, pentru că, deşi s-a încercat rezolvarea anumitor probleme ce ţin de comerţul în Rusia, nu s-a reuşit mare lucru, precum nu i-a reuşit acest lucru nici lui Igor Dodon.

„Deci, nu putem vorbi despre redeschiderea pieţei pentru toate produsele moldoveneşti. Se insistă în continuare pe liste de companii, dar acest proces este în continuare foarte netransparent”, a spus lidera PAS.

Potrivit Maiei Sandu, relaţia cu UE înseamnă sprijin enorm pentru Moldova, iar relaţia cu Federaţia Rusă înseamnă mai multe semne de întrebare.

Interviul „Viziunea preşedintelui PAS Maia Sandu asupra stării de lucruri în societatea moldovenească la intersecţia anilor” este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă”, la care au acceptat invitaţia preşedintele Igor Dodon şi premierul Ion Chicu, precum şi liderii principalelor partide parlamentare Pavel Filip şi Andrei Năstase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite