Maia Sandu: Igor Dodon pregăteşte fraudarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Igor Dodon presedinte.md

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat joi, 16 iulie, că prin modificările pe care socialiştii încearcă să le „împingă” la Codul electoral, Igor Dodon „pregăteşte fraudarea alegerilor”. Potrivit ei, despre intenţiile şefului statului de a frauda alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie i-ar fi spus şi „oamenii din localităţi”.

Maia Sandu a afirmat că PAS nu va permite ca alegerile să fie transformate „într-un iarmaroc unde voturilor din Transnistria sunt cumpărate cu 20 de dolari”.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că, în cadrul Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, societatea civilă a prezentat 129 de pagini de amendamente de îmbunătăţire a Codului electoral, iar toate au fost respinse de socialişti „fără niciun argument”.

„Asta înseamnă că Igor Dodon înţelege că nu poate câştiga aceste alegeri cinstit şi recurge la ajustarea regulilor jocului în timpul jocului în interes propriu”, a menţionat Litvinenco.

Potrivit lui, socialiştii au respins amendamentele ce ţin de măsurile care ar face imposibilă transportarea alegătorilor din Transnistria: „înseamnă oare că Igor Dodon iar planifică să plătească zeci de mii de oameni ca să-i aducă la secţiile de votare aşa cum făcea Plahotniuc?”.

Litvinenco s-a arătat îngrijorat şi de prevederea ce spune că un concurent electoral poate fi scos din cursă nu prin hotărârea instanţei de judecată, ci printr-o decizie a Comisiei Electorale.

„De asemenea, există probleme cu privire la reflectarea campaniei electorale în mass-media şi organziarea dezbaterilor publice. Mai mult decât atât, CCA obţine dreptul de a sancţiona orice televiziune care nu-i cântă osanalii lui Igor Dodon”, susţine Litvinenco.

Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, a criticat modificările propuse de Partidul Socialiştilor la Codul electoral, după ce şi opoziţia parlamentară a bătut alarma că socialiştii ar pregăti fraudarea alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie.

Amintim că ziua votării ar putea fi redusă cu două ore, de la ora 08.00 până la ora 20.00. Iar contestaţiile, inclusiv cele care vizează excluderea unui concurent electoral din cursă, vor fi examinate de către organele electorale, nu şi de instanţele de judecată, aşa cum este în prezent. De asemenea, în următoarea campanie electorală, ar putea fi permisă utilizarea, în scop de publicitate electorală, a imaginilor instituţiilor de stat.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege înaintat de un grup de deputaţi din Partidul Socialiştilor, care a fost votat în primă lectură. Deputaţii din opoziţie au criticat proiectul, menţionând că acesta nu fost consultat pe larg, inclusiv cu societatea civilă, şi că vine să favorizeze candidatul PSRM la alegerile prezidenţiale, transmite IPN.

Igor Dodon a respins acuzaţiile opoziţiei că Socialiştii promovează modificări la Codul electoral pentru a pregăti fraudarea alegerilor prezidenţiale. Şeful statului susţine că opoziţia caută de pe acum justificări pentru a explica o eventuală îngrângere în alegerile din 1 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite