Maia Sandu: Războiul declanşat de Rusia este cauza principală a inflaţiei în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu FOTO presedinte.md
Maia Sandu FOTO presedinte.md

Preşedintele Maia Sandu califică drept un exerciţiu democratic acţiunile de protest ale opoziţiei parlamentare. Şefa statului spune că opoziţia îşi poate manifesta nemulţumirea faţă de procesele inflaţioniste din ţară, însă le aminteşte opozanţilor puterii că războiul este cauza principală a inflaţiei şi el a fost declanşat de Federaţia Rusă, notează IPN.

În acelaşi timp, Maia Sandu cere procuraturii corectitudine maximă în dosarele cu implicarea liderilor opoziţiei pentru a dispersa zvonurile că acestea ar avea tentă politică

Maia Sandu spune că autorităţile nu sunt speriate de protestele opoziţiei, iar într-o ţară democratică, orice cetăţean îşi poate manifesta nemulţumirea faţă de activitatea guvernării. Maia Sandu califică drept o aberaţie acuzaţiile potrivit cărora guvernarea ar primi indicaţii din exterior în procesul de gestionare a ţării.

„O aberaţie pe care o repetă opoziţia de mult timp, pentru că nu ştiu ce să mai inventeze. Pe noi ne-au ales cetăţenii Republicii Moldova şi a fost un vot liber exprimat. Noi încercăm să facem ce am promis. Acest război complică lucrurile, dar şi în alte ţări cresc preţurile, inclusiv în ţara preferată a socialiştilor şi comuniştilor – Rusia, preţurile cresc. Noi vom continua să ajutăm oamenii, dar vor continua şi reformele, reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri. Suntem o ţară liberă şi democratică, opoziţia poate protesta, dar depinde de cetăţeni cum se întâmpla lucrurile în ţară şi nu de câţiva oameni din opoziţie, care sunt frustraţi că nu mai pot fura”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Reluarea celebrului dosar al presupusei mituiri a ex-preşedintelui Dodon de către Vlad Plahotniuc, dar şi ridicarea imunităţii deputaţilor Ilan Şor şi Marina Tauber nu sunt procese cu tentă politică, dă asigurări preşedintele Sandu.

„Nu mă surprinde că aceşti oameni sunt vizaţi în dosare. Presa de investigaţie vorbeşte de mulţi ani că ei au fost implicaţi în scheme de corupţie. Sper că nu e ceva fabricat. Cer procuraturii să respecte legea, să aibă toate probele, ne dorim procese corecte ca să nu piardă statul în judecată sau mai departe, la CEDO. Nu cred că cineva are dubii că aceşti oameni au încălcat legea şi au comis abuzuri de-a lungul timpului”, a mai spus Maia Sandu.

Recent, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că liderii tuturor formaţiunilor politice nemulţumite de activitatea guvernării ar trebui să iniţieze acţiuni de protest. Deja şi-au manifestat nemulţumirea în stradă faţă de acţiunile guvernării, reprezentanţii partidului Şor, cei ai PCRM şi PSRM. Pentru mâine şi liderul partidului Pro Moldova a anunţat o acţiune de protest în faţa Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite