Maia Sandu reiterează că nu va desemna un candidat la funcţia de premier: Parlamentul va fi obligat să iniţieze procedura de demitere a preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Criza politică de la Chişinău pare să nu mai aibă sfârşit. Preşedintele Maia Sandu a reiterat că nu va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, deşi hotărârea Curţii Constituţionale, din 23 februarie, o obligă să facă acest lucru. Maia Sandu în continuare speră că anume în aşa mod va putea provoca alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă Socialiştii lui Igor Dodon spun că această cale aleasă de şeful statului nu va duce la anticipate.

Maia Sandu a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că există un conflict între Preşedinţie şi Parlament, care poate fi rezolvat prin două căi: fie alegeri parlamentare anticipate, fie referendum de demitere din funcţie a preşedintelui ţării. 

Maia Sandu nu a precizat din punct de vedere juridic cum se va ajunge la anticipate, în condiţiile în care Constituţia prevede că doar în urma a cel puţin două tentative eşuate de învestire a unui Guvern există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului sau în cazul inactivităţii Parlamentului pentru o perioadă de trei luni.

Cu toate acestea, Maia Sandu sugerează că, dacă ea nu va desemna un candidat la funcţia de premier, Parlamentul este obligat să înceapă procedura de suspendare şi de demitere din funcţie a şefului statului în urma unui referendum, ca formă de sancţiune în rezultatul faptului că preşedintele a încălcat Constituţia. 

Preşedintele dă de înţeles că, dacă referendumul eşuează, atunci vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, însă iarăşi nu oferă detalii cum este posibil acest lucru din punct de vedere juridic, pentru că Legea Supremă nu prevede dizolvarea Parlamentului în cazul în care eşuează referendumul de demitere a şefului statului.

De cealaltă parte, Igor Dodon a declarat că majoritatea parlamentară nu intenţionează să iniţieze procedura de impeachment, deoarece acest fapt nu va duce la soluţioarea crizei politice, ci doar la o risipă de 120 milioane de lei. 

„Conflictul este între Preşedinţie şi Parlament. Acest conflict, dacă nu se găseşte compromis (pentru organizarea alegerilor anticipate) poate fi rezolvat de cetăţeni la referendum de suspendare a preşedintelui sau la anticipate pentru realegerea Parlamentului”, a spus Maia Sandu.

Ea a accentuat că pledează pentru anticipate pentru că „nu există o majoritate parlamentară capabilă să suţină un Guvern care să lucreze pentru oameni”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite