Maia Sandu, replică la acuzaţiile PDM că Opoziţia ar încălca legislaţia electorală: Plahotniuc este atât de speriat, încât se face de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidera PAS, Maia Sandu, afirmă că acuzaţiile aduse de către democraţi la adresa PAS şi PDA privind încălcarea legislaţiei electorale „denotă un nihilism juridic obraznic din partea Partidului Democrat”.

„Frica animalică a PD-ului de a pierde puterea în urma alegerilor parlamentare şi instrumentele poliţieneşti, anticetăţeneşti şi ridicole utilizate împotriva opoziţiei scot în vileag natura totalitară a acestui regim. Din comunicatul lor de presă, reiese că singura crimă în acest stat este sa le fii concurent electoral. Mai mult decât atât, prin acest comunicat, instituţiilor statului li se sugerează de facto să acţioneze în sensul luării unor măsuri punitive împotriva oponenţilor politici ai PD-ului”, a scris Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Potrivit ei, învinuirea opoziţiei proeuropene precum că, prin „distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web acum.md”, ar realiza „acţiuni de agitaţie electorală, desfăşurate înainte de termen”, denotă un nihilism juridic obraznic din partea Partidului Democrat. 

„Conceptul de „agitaţie electorală” este definit explicit în cadrul legislaţiei electorale (art.1 din Codul electoral) şi nicio acţiune menţionată în acest comunicat, întreprinsă de membrii şi simpatizanţii celor 2 partide, nu se circumscrie nici pe departe noţiunii de „agitaţie electorală”. Nici legislaţia naţională, nici barem cea internaţională nu interzice promovarea propriei imagini în afara campaniei electorale. Într-o democraţie e firesc să ai site-uri proprii şi să tipăreşti materiale de informare a populaţiei. Însă PD vrea să devină partid unic şi să utilizeze toate instituţiile statului pentru a bloca orice tip de comunicare”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta PAS susţine că „încercarea PD-ului de a echivala agitaţia electorală cu o simplă informare a populaţiei urmăreşte împiedicarea de facto a opoziţiei de a comunica cu cetăţenii acestei ţări. În condiţiile în care PD-ul deţine monopolul asupra televiziunilor şi mass-mediei din Republica Moldova, acestea zilnic manipulând opinia publică prin minciuni de sorginte propagandistică, încercarea de a interzice tipărirea şi distribuirea unor materiale de informare reprezintă anihilarea luptei politice ca atare”. 

„Sau în Republica Moldova să vorbeşti cu cetăţenii devine deja interdicţie? Dacă ar putea, Plahotniuc ne-ar interzice în genere să deschidem gura”, a menţionat lidera PAS.

Referitor la deplasările peste hotare ale liderilor partidelor care au anunţat despre crearea viitorului Bloc ACUM, Maia Sandu a precizat „că toate acestea sunt perfect legale şi transparente”. 

„Cu această ocazie, informăm opinia publică că săptămâna viitoare liderii PAS şi Platformei DA se vor afla la Strasbourg, la ultima şedinţă plenară a Parlamentului European şi vor informa europarlamentarii despre derapajele pe care continuă să le comită regimul dictatorial de la Chişinău”, a accentuat Maia Sandu.

Partidul Democrat din Moldova, condus de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, susţine că a constatat apariţia, în ajunul campaniei electorale, a mai multor derapaje în ceea ce priveşte încălcarea Legii privind partidele politice, ale Codului electoral şi Codului audiovizualului de către PAS, PPDA şi PSRM. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite