Maia Sandu, la Roma: „Suntem hotărâţi să dezvoltăm în continuare relaţii bune de parteneriat cu Italia” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere vineri, 18 iunie, cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în aceste zile la Roma, la invitaţia omologului său.

„Vizita la Roma a început cu o discuţie foarte bună cu preşedintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella. Am vorbit despre stadiul actual al cooperării bilaterale, despre prietenia care leagă ţările noastre şi mi-am exprimat determinarea de a dezvolta în continuare relaţii bune de parteneriat cu Italia”, a spus Preşedintele Maia Sandu.

Oficialii au făcut un schimb de păreri despre situaţia politică din Republica Moldova în perioadă electorală curentă, şefa statului accentuând că prioritatea noastră este ca scrutinul să fie unul liber şi corect. 

„În ceea ce priveşte pandemia Covid-19, am menţionat că mizăm pe deschiderea autorităţilor italiene în sensul simplificării condiţiilor de călătorie a cetăţenilor noştri în Italia, inclusiv în baza unui certificat recunoscut de statele membre ale UE. De asemenea, am abordat subiectele de pe agenda regională şi europeană, menţionând că mizăm pe susţinerea Italiei la Bruxelles. În special, avem nevoie de sprijin în atingerea obiectivelor stipulate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi în consolidarea Parteneriatului Estic”, a menţionat Maia Sandu.

Un subiect important al discuţiei dintre cei doi şefi de stat a vizat comunităţile de moldoveni din Italia, problemele cu care se confruntă diaspora şi felul în care aceasta poate contribui la buna cooperare dintre ţările noastre. În context, Maia Sandu a mulţumit pentru efortul partenerilor italieni de a finaliza negocierea unui document aşteptat de mulţi moldoveni - Acordul în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Republica Italiană - şi de a pregăti semnarea lui cu ocazia vizitei sale la Roma.

„Am vorbit cu domnul Matarella şi despre relaţiile economice şi comerciale dintre ţările noastre, dezvoltate pe parcursul celor 29 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, precum şi despre posibilitatea de a le amplifica şi de a extinde domeniile de interes investiţional. Mai multe investiţii înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe contribuţii bugetare, deci şi o ţară mai bogată”, a afirmat Preşedintele Republicii Moldova.

La rândul său, Sergio Mattarella a dat asigurări că Italia va rămâne un susţinător activ al Republicii Moldova. La final, părţile au convenit să menţină un dialog dinamic, prilej cu care Preşedintele Maia Sandu l-a invitat pe omologul său italian să viziteze ţara noastră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite