Politică

articolul anterior articolul urmator

Maia Sandu s-a întâlnit cu Pavel Filip pentru a discuta despre demiterea Guvernului Chicu. Răspunsul PDM

0
16 Jul 2020 09:07:42
Autor: Iurii Botnarenco

Preşedinta PAS, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu liderul PDM, Pavel Filip, unde au discutat situaţia politică din R. Moldova. Cei doi lideri de partid au discutat despre modul în care este guvernată ţara şi în ce măsură pot fi îmbunătăţite lucrurile în această perioadă de criză pandemică şi instabilitate politică.

Potrivit unui comunicat de presă emis de PDM, Pavel Filip consideră că partidele de opoziţie pot fi un factor constructiv de presiune asupra guvernării, atât timp cât acţionează în interesul cetăţenilor, şi s-a declarat deschis să preia inclusiv nemulţumirile PAS privind actul de guvernare pentru a fi discutate în cadrul actualei majorităţi parlamentare.

Maia Sandu a abordat şi subiectul privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, semnată de Platforma DA, şi a întrebat despre modul în care vor acţiona democraţii în acest caz. 

Pavel Filip a comunicat că schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputaţi corupţi şi traseişti, care au fost scoşi ilegal cu bani grei din PDM de către grupările Candu şi Şor. Pavel Filip a precizat că PDM este deschis dialogului doar cu PAS, PDA şi PSRM, în oricare format politic care ar putea să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor, dar sub nicio formă nu va accepta niciun fel de dialog sau colaborare cu partidele Şor şi Pro Moldova, partide asupra cărora există suspiciuni că unii membrii ai conducerii şi finanţatorii lor sunt implicaţi în frauda bancară, coruperea deputaţilor şi alte ilegalităţi, partide care trebuie izolate, nu încurajate să continue modul murdar de a face politică. 

Fracţiunea parlamentară a Platformei DA, condusă de Alexandru Slusari, a anunţat marţi, 14 iulie, că a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Pentru ca documentul să fie înregistrat este nevoie ca cel puţin 26 de deputaţi să-l semneze. În acest sens, Alexandru Slusari a comunicat că Platforma DA aşteaptă, până joi, şi semnăturile celor 15 deputaţi din fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate.

De partea cealaltă, PAS a anunţat că va da un răspuns abia sâmbătă dacă semnează sau nu moţiunea de cenzură.

Precizăm că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că formaţiunea sa are deja lista noului Cabinet de Miniştri şi că este gata să-şi asume guvernarea, deşi fracţiunea sa este formată doar din 11 deputaţi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este dispusă să-l sprijine pe Andrei Năstase la funcţia de premier, dacă va fi sigură că există 51 de voturi în Parlament. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la fel, a declarat că este gata să sprijine învestirea Guvernului Platformei DA.
 
Noul Guvern poate fi învestit doar dacă votează şi deputaţii Partidului Şor. Maia Sandu a afirmat că nu va vota un Guvern care să depindă de voturile Partidului Şor, condus de Ilan Şor, condamnat de prima intanţă la şapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului şi care se află în căutare internaţională. Reacţia Maiei Sandu este de înţeles, pentru că asocierea cu Ilan Şor ar putea-o discredita, fapt ce nu-i convine mai ales că au rămas zile numărate până la prezidenţiale. 
 
Precizăm că opoziţiei nu-i ajung încă două voturi pentru a demite Guvernul, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Toate fracţiunile de opoziţie - PAS (15 mandate), Platforma DA (11), Partidul Şor (9), Pro Moldova (14) şi deputatul neafilat Octavian Ţîcu au în total 49 de voturi.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările