Maia Sandu, după şedinţa CSS: Revenirea la preţurile plafon la carburanţi este o soluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu susţine că, în contextul consecutivelor scumpiri la carburanţi din ultima perioadă, se poate constata că acţiunile petroliştilor sunt concertate. În opinia sa, soluţia pentru această situaţie ar fi revenirea la preţurile plafon pentru combustibil, transmite IPN.

De asemenea, urmează acţiuni imediate a Consiliului Concurenţii, prin care să fie aplicată „îngheţarea preţurilor”. Declaraţiile au fost făcute vineri seara, 26 februarie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, care durat circa şase ore.

Într-un briefing de presă, şefa statului a declarat că este destul de clar pentru toţi că acţiunile petroliştilor sunt concertate, iar în ultimul an, mai exact în perioada februarie-iunie 2020, autorităţile responsabile nu şi-au exercitat atribuţiile. Or, pe piaţa internaţională au fost scăderi ale preţurilor, însă instituţiile responsabile nu au aplicat mecanismele pieţei prin care urmau să fie favorizaţi consumatorii. Ca urmare, consumatorii nu s-au putut bucura pe deplin de aceste scăderi de pe piaţa internaţională.

În opinia sa, soluţia pentru situaţia creată pe piaţa carburanţilor este să se revină la plafonarea preţurilor şi, în acest sens, sunt necesare modificări legislative. De asemenea, soluţia imediată – trebuie aplicată de Consiliul Concurenţei. Şi există prevederi legale care permit îngheţarea preţurilor când este vorba despre acţiuni concertate.

Săptămâna aceasta, petroliştii au afişat la panou preţuri mai mari la carburanţi. Scumpirile la carburanţi din ultima perioadă au începutul la mijlocul lunii decembrie.

Din martie 2019, petroliştii stabilesc de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite