Politică

articolul anterior articolul urmator

Maia Sandu spune că una dintre sarcinile noului procuror general este să cureţe sistemul: Aşteptările în societate sunt enorme

4
13 Jul 2019 10:18:46
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Premierul Maia Sandu susţine că este important să fie un proces transparent de selectare a următorului procuror general. „Pe motiv că sistemul a fost unul corupt, abuzat, abuziv, e mai complicat să găseşti persoane şi integre, dar şi buni manageri, şi buni specialişti”, a declarat şefa Executivului într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

 „Şi aceasta pentru că procurorul general are două sarcini imediate, destul de complicate: una este să lanseze reforma Procuraturii, să cureţe sistemul, să-l facă funcţional, şi doi – să producă rezultate pe cele mai mari dosare de corupţie”, menţionează Maia Sandu.

„Aşteptările în societate sunt enorme, foarte multă lume are aceste aşteptări în raport cu noi, cu cei de la Guvern şi ne întreabă: „De ce încă nu au fost arestaţi corupţii?”, neînţelegând că Guvernul nu are un asemenea drept sau o asemenea responsabilitate, nu putem noi să mergem şi să-i arestăm pe corupţi. Este o instituţie căreia i-au fost delegate aceste sarcini”, spune Maia Sandu.

Şefa cabinetului de miniştri a menţionat că, până la urmă, Legea Procuraturii se votează în Parlament. „Ca să putem să deschidem uşile pentru cineva care nu are cetăţenia Republicii Moldova, ar trebui să schimbăm legea, evident, voturile deputaţilor din Blocul ACUM nu sunt suficiente, e nevoie şi de votul Partidului Socialiştilor. Dacă nu vom reuşi să-i convingem, atunci va rămâne prevederea actuală, care cere ca următorul procuror să fie în continuare cetăţean al Republicii Moldova, dar oricum există suficient spaţiu, mai ales că noi am deschis uşa şi pentru oameni din societatea civilă, care nu neapărat au petrecut jumătate de viaţă în Procuratură”, susţine Maia Sandu.

Potrivit premierului, următorul procuror general va trebui foarte repede să prezinte rezultate pe corupţia mare, dar în acelaşi timp să iniţieze o reformă profundă a Procuraturii. 

„Pentru noi este o provocare serioasă să asigurăm condiţii pentru un concurs adevărat şi pentru selectarea unei persoane cât mai potrivite pentru această funcţie. Cum am zis: persoană integră, cu reputaţie ireproşabilă. Acesta este primul şi cel mai important criteriu – reputaţie ireproşabilă; o persoană profesionistă care ştie cum să facă lucrurile, un bun manager, pentru că va trebui să administreze o instituţie mare, şi o persoană foarte curajoasă”, a mai spus şefa executivului.

Referindu-se la funcţionarii din justiţie, Maia Sandu a spus că interesează cum şi-au făcut lucrul şi dacă sunt oameni oneşti care nu au dat decizii abuzive, care nu s-au lăsat folosiţi în jocuri politice, în jocuri economice, aceşti oameni vor rămâne în continuare. 

„În situaţia în care nu se va găsi suficientă forţă pe interior de autocurăţare, noi examinăm şi posibilităţi de filtrare a judecătorilor, care s-ar putea întâmpla cu contribuţia unei comisii de evaluare care să includă specialişti din afara ţării şi specialişti din ţară şi care să analizeze fiecare caz în parte – cine şi ce decizii a luat, de exemplu, în ultimii doi ani. Şi dacă se descoperă decizii abuzive, contrare legii, aceşti oameni vor trebui să părăsească sistemul”, a mai spus premierul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vacari Cristi
13.07.2019, 11:03:45

Nu va mai curati nici un sistem, deoarece procurorul evident ca va fi de a lui Dodon, nu degeaba acesta nu si-a dorit un procuror european, iar faptul ca voi ati cedat atat de usor demonstreaza doar faptul ca sunteti gata sa aparati unii criminali, tradatori, corupti, doar ca recopenta ca te-a facut premier.

-1 (1 vot)
giulianni_007
14.07.2019, 13:14:09

Troll de partid,tu stai fara griji ca sistemul va fi curatat de oamenii lui Plaha si voi ve-ti ramane sa behaiti pe aici si sa latrati ca cainele pe stele!!!Iar la sfarsit va fi invins si Dodonelul lui Putin,dar pana atunci cum am mai spus PDM-ul uzurpator de putere trebuie nemijlocit STARPIT !!!

Veronica Savcenco
13.07.2019, 11:55:43

Si atunci de ce nu puneti un procuror european? Ne-ati mintit cu nerusinare.

-1 (1 vot)
giulianni_007
14.07.2019, 13:11:19

PD-ul te minte pe tine,trollache,cauta-ti o munca cinstita si bine platita ca oricum ve-ti fi maturati pe vecie prin Procese si Tribunale !!!