Maia Sandu spune că una dintre sarcinile noului procuror general este să cureţe sistemul: Aşteptările în societate sunt enorme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Premierul Maia Sandu susţine că este important să fie un proces transparent de selectare a următorului procuror general. „Pe motiv că sistemul a fost unul corupt, abuzat, abuziv, e mai complicat să găseşti persoane şi integre, dar şi buni manageri, şi buni specialişti”, a declarat şefa Executivului într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

 „Şi aceasta pentru că procurorul general are două sarcini imediate, destul de complicate: una este să lanseze reforma Procuraturii, să cureţe sistemul, să-l facă funcţional, şi doi – să producă rezultate pe cele mai mari dosare de corupţie”, menţionează Maia Sandu.

„Aşteptările în societate sunt enorme, foarte multă lume are aceste aşteptări în raport cu noi, cu cei de la Guvern şi ne întreabă: „De ce încă nu au fost arestaţi corupţii?”, neînţelegând că Guvernul nu are un asemenea drept sau o asemenea responsabilitate, nu putem noi să mergem şi să-i arestăm pe corupţi. Este o instituţie căreia i-au fost delegate aceste sarcini”, spune Maia Sandu.

Şefa cabinetului de miniştri a menţionat că, până la urmă, Legea Procuraturii se votează în Parlament. „Ca să putem să deschidem uşile pentru cineva care nu are cetăţenia Republicii Moldova, ar trebui să schimbăm legea, evident, voturile deputaţilor din Blocul ACUM nu sunt suficiente, e nevoie şi de votul Partidului Socialiştilor. Dacă nu vom reuşi să-i convingem, atunci va rămâne prevederea actuală, care cere ca următorul procuror să fie în continuare cetăţean al Republicii Moldova, dar oricum există suficient spaţiu, mai ales că noi am deschis uşa şi pentru oameni din societatea civilă, care nu neapărat au petrecut jumătate de viaţă în Procuratură”, susţine Maia Sandu.

Potrivit premierului, următorul procuror general va trebui foarte repede să prezinte rezultate pe corupţia mare, dar în acelaşi timp să iniţieze o reformă profundă a Procuraturii. 

„Pentru noi este o provocare serioasă să asigurăm condiţii pentru un concurs adevărat şi pentru selectarea unei persoane cât mai potrivite pentru această funcţie. Cum am zis: persoană integră, cu reputaţie ireproşabilă. Acesta este primul şi cel mai important criteriu – reputaţie ireproşabilă; o persoană profesionistă care ştie cum să facă lucrurile, un bun manager, pentru că va trebui să administreze o instituţie mare, şi o persoană foarte curajoasă”, a mai spus şefa executivului.

Referindu-se la funcţionarii din justiţie, Maia Sandu a spus că interesează cum şi-au făcut lucrul şi dacă sunt oameni oneşti care nu au dat decizii abuzive, care nu s-au lăsat folosiţi în jocuri politice, în jocuri economice, aceşti oameni vor rămâne în continuare. 

„În situaţia în care nu se va găsi suficientă forţă pe interior de autocurăţare, noi examinăm şi posibilităţi de filtrare a judecătorilor, care s-ar putea întâmpla cu contribuţia unei comisii de evaluare care să includă specialişti din afara ţării şi specialişti din ţară şi care să analizeze fiecare caz în parte – cine şi ce decizii a luat, de exemplu, în ultimii doi ani. Şi dacă se descoperă decizii abuzive, contrare legii, aceşti oameni vor trebui să părăsească sistemul”, a mai spus premierul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite