Maia Sandu: Statutul de ţară candidat la UE nu schimbă peste noapte lucrurile în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedinta Maia Sandu susţine că, după ce Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia vor continua să muncească zi de zi, alături de administraţia publică locală, pentru ca dezvoltarea satelor şi oraşelor Moldovei, dezvoltarea ţării în ansamblu să continue, transmite IPN.

Maia Sandu susţine că, din poziţia de ţară candidată, Republica Moldova, va putea avansa cu aceste schimbări mai uşor, având susţinerea UE şi resursele puse la dispoziţie de Bruxelles.

„Cu sprijinul UE, împreună cu dumneavoastră, prin muncă, disciplină şi ordine vom reuşi să asigurăm pacea şi dezvoltarea ţării, chiar şi în această perioadă plină de provocări. Dragi cetăţeni, datorită voinţei voastre, a alegerii pe care aţi făcut-o, astăzi, ţara noastră are şansa reală de a se dezvolta apropiind standardele noastre de viaţă de cele din UE. În pofida greutăţilor şi a incertitudinii, suntem hotărâţi să avansăm pe acest drum, iar pentru acest efort naţional de curăţare şi dezvoltare a ţării avem nevoie de alinierea tuturor forţelor politice, a societăţii civile, a funcţionarilor publici, a administraţiei centrale şi locale, a sectorului privat. Numai împreună putem ridica ţara noastră la nivelul de trai, de siguranţă şi de dezvoltare pe care îl merită oamenii ei”, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă susţinută vineri.

Preşedinta a menţionat că succesul demersului european al Republicii Moldova depinde într-o mare măsură de integritatea, eficienţa şi independenţa sistemului justiţiei. De aceasta,  prioritatea guvernării rămâne reforma justiţiei. 

„Trebuie să curăţăm sistemul judecătoresc şi procuratura de persoane corupte şi lipsite de integritate. Fără acest pas nu putem să avem un act al justiţiei integru pe care contează orice cetăţean sau investitor”, a notat Maia Sandu.

„Acest eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile în ţara noastră. Dar acesta ne oferă un sprijin mai mare din partea Uniunii Europene pe calea dificilă pe care mergem pentru a consolida pacea, a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale oamenilor şi a crea oportunităţi de dezvoltare celor întreprinzători. Statutul de ţară candidată ne oferă o direcţie clară de dezvoltare, sprijin pe această cale şi, mai important, speranţă”, a spus preşedinta.

Şefa statului a mai spus că statutul de candidat este o oportunitate şi pentru localităţile din ţară, unde a fost lansat programul „Satul european”. Or, noul statut deschide şi mai multe oportunităţi de finanţare pentru dezvoltarea localităţilor. De asemenea, s-a referit la oportunităţile pentru mediul de afaceri în acest context.

„Stimaţi cetăţeni, proiectul pe care îl începem acum, în calea spre aderarea la Uniunea Europeană va dura mai mulţi ani. Nu este proiectul meu, al Guvernului sau al Parlamentului. Acesta este proiectului generaţiei noastre, este proiectul dumneavoastră, iar succesul lui depinde de noi toţi. Noi ne asumăm orice preţ politic pe care va trebui să-l plătim pentru realizarea acestui proiect. Sarcina noastră este să facem totul pentru ca cetăţenii să trăiască în pace, stabilitate, într-o ţară care se dezvoltă şi merge înainte. Locul Republicii Moldova este în familia europeană. Acum avem oportunitatea să schimbăm în bine felul în care merg lucrurile în ţara noastră, să îmbunătăţim calitatea vieţii, calitatea serviciilor, modul de viaţă”, a mai declarat preşedinta.

Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, acest statut a fost acordat şi pentru statul vecin, Ucraina. Anunţul a fost făcut joi seara de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Autorităţile de la Chişinău au declarat că decizia adoptată de către toţi cei 27 de lideri europeni în cadrul Summit-ului Consiliului Uniunii Europene este una istorică şi care deschide o nouă filă în istoria modernă a ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite