Maia Sandu: Traian Băsescu trebuie să-şi primească înapoi cetăţenia Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidera PAS, Maia Sandu, care deţine şi funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, printr-un vot al Parlamentului declarat însă neconstituţional de Curtea Constituţională, a declarat că ex-preşedintele român Traian Băsescu ar trebuie să-şi primească înapoi cetăţenia Republicii Moldova „pentru toate lucrurile bune pe care le-a făcut pentru noi”.

„Ştiu că domnul Băsescu acum este în discuţii cu oficiali europeni şi încearcă să vadă ce se mai poate face pentru Republica Moldova ca să depăşim în mod paşnic această criză politică”, a declarat Maia Sandu marţi, 11 iunie, într-o conferinţă de presă.

Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie 2017 decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu. Printre motivele care au stat la baza acestei decizii a şefului statului se enumeră faptul că fostul preşedinte al României nu ar respecta independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, pledând deschis pentru unirea celor două maluri ale Prutului, dar şi din cauza faptului că în momentul dobândirii cetăţeniei, Băsescu ar fi ascuns că este urmărit penal în România.

„S-a constatat că atât în momentul examinării cererii domnului Traian Băsescu, cât şi în prezent existau impedimente în obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova în baza art. 20 al. 1 lit. c) a Legii cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 şi anume - domnul Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzaţie în România, a ascuns acest fapt esenţial ceea ce constituie temei de retragere a cetăţeniei în baza normei legale expuse mai sus”, se arăta atunci în comunicatul de presă al Preşedinţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite