Maia Sandu, la Vilnius: Alegerea Moldovei este de a respinge orice intenţie de creare a federaţiei între Moldova şi regiunea transnistreană separatistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Maia Sandu a declarat, la Vilnius, la conferinţa anuală organizată de Valdas Adamkus, fost preşedinte al Lituaniei, că „Alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenţie de creare a federaţiei între Moldova şi regiunea transnistreană separatistă, fapt care ar menţine Republica Moldova într-o zonă gri între Est şi Vest şi ne-ar împiedica să urmăm o politică externă independentă”.

„Nu vom accepta un astfel de plan. Vedem diferit soluţionarea acestui conflict. În primul rând, trebuie să combatem infracţiunile şi contrabanda care au avut loc prin intermediul acestei regiuni cu participarea foştilor oficiali moldoveni, să asigurăm libertatea de mişcare şi respectarea drepturilor omului, să deschidem oportunităţi economice şi să oferim regiunii diverse stimulente economice bazate pe producţie şi comerţ, nu pe contrabandă şi fraudă. Doar atunci putem analiza o soluţionare politică a conflictului”, a afirmat Maia Sandu.

Maia Sandu susţine că „ţările din fosta Uniune Sovietică s-au transformat într-un nou câmp al luptei geopolitice. Astăzi ne confruntăm cu încercări de a împărţi din nou Europa de Est în sfere de influenţă. Aceste tentative sunt deghizate în mai multe forme”. 

„Ultima încercare se referă la o tranzacţie de putere în legătură cu Moldova, care ar putea fi apoi replicată şi altor state din regiune, în mod special Ucrainei. În mod cert, acest lucru a cauzat îngrijorare printre vecinii noştri şi principalii parteneri strategici - Ucraina şi România - care sunt foarte preocupaţi de tentativele de a utiliza Moldova drept teren de încercare pentru împărţirea ţărilor din regiune în sfere de influenţă”, a spus Maia Sandu.

Premierul a subliniat că „actualul guvern se opune categoric unor astfel de intenţii şi idei, indiferent de forma şi maniera lor. Sunt recunoscătoare partenerilor noştri occidentali pentru respingerea hotărâtă a ofertelor de a se implica în astfel de tranzacţii, care ameninţă să cufunde regiunea în haosul unei competiţii dintre marile puteri”. 

„Vă îndemn pe toţi să respingeţi cu fermitate orice plan de acest fel. Nimeni nu poate atribui unei ţări statutul de zonă-tampon. După experienţa dureroasă din trecut, Europa a învăţat o lecţie că astfel de tranzacţii duc la dezastru. O Europă întreagă şi liberă înseamnă că ţările din fosta Uniune Sovietică, ca şi ţările baltice anterior, trebuie să aibă dreptul să îşi realizeze aspiraţiile fără ingerinţă externă! Pentru Moldova, această aspiraţie şi interesul naţional fundamental reprezintă integrarea europeană”, a menţionat prim-ministra.

Potrivit ei, „niciun conflict – fie îngheţat, ca în cazul regiunii transnistrene, fie în curs de desfăşurare, precum în cazul Donbass – nu ar trebui utilizat pentru a limita suveranitatea şi alegerea suverană a statelor postsovietice”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite