Maia Sandu, la Vilnius: Doresc ţărilor noastre încă mulţi ani de parteneriate de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu FOTO Profimedia

Preşedinta Maia Sandu spune că Republica Moldova îşi doreşte să continue schimbul de bune practici cu Lituania în domeniul modernizării sectoarelor de securitate şi de asigurare a respectării aplicării legii.

După întrevederea cu preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda, la Vilnius, şefa statului a declarat că Lituania a fost alături de Republica Moldova timp de 30 de ani, iar relaţiile de bună vecinătate şi parteneriate de succes trebuie intensificate, fapt pentru care este nevoie de pace, transmite IPN.

„Apreciem relaţiile excelente dintre noi, precum şi sprijinul ferm pe care Lituania l-a oferit, de-a lungul anilor, cetăţenilor noştri, aspiraţiilor lor europene şi transformării democratice a ţării noastre. Apreciem cooperarea noastră bilaterală şi dorim să o consolidăm. Avem o bună cooperare sectorială în domeniile siguranţei publice, gestionării frontierelor, agriculturii, bunei guvernări şi apărării. Ne dorim să lucrăm împreună în domeniul combaterii ameninţărilor hibride şi a dezinformării şi să extindem contactele dintre comunităţile noastre locale”, a menţionat Maia Sandu.

Potrivit preşedintei, Lituania a finanţat, în Republica Moldova, proiecte de dezvoltare în domeniul bunei guvernări şi în cel legat de consolidarea capacităţilor societăţii civile. „Patruzeci şi opt de companii lituaniene activează în prezent în Republica Moldova şi avem un potenţial bun de creştere a relaţiilor economice şi comerciale. Avem, însă, nevoie de pace pentru a realiza aceste obiective. În urmă cu patru luni şi jumătate, Rusia a atacat Ucraina în mod neprovocat şi nejustificat. Această tragedie, care continuă încă, ne priveşte pe toţi. Republica Moldova a condamnat ferm, încă de la început, războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a notat şefa statului.

Preşedinta a declarat că, în pofida numeroaselor crize, Republica Moldova este pe calea dezvoltării şi integrării europene. „Aspiraţiile noastre sunt clare: dorim să oferim cetăţenilor noştri şansa unei vieţi mai bune, paşnice şi prospere acasă, în Moldova. În acest scop, pe 4 martie, Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 23 iunie, am primit statutul de ţară candidată. Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru contribuţia personală la această decizie comună. Statutul de ţară candidată oferă Moldovei speranţa că, în ciuda provocărilor fără precedent, ne putem transforma şi moderniza ţara, şi avem sprijinul comunităţii europene”, susţine Maia Sandu.

Şefa statului a participat la ceremonia de ridicare a drapelului naţional cu ocazia Zilei Statalităţii. Maia Sandu a primit cea mai înaltă distincţie de stat a Lituaniei, Ordinul Vytautas cel Mare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite