Politică

articolul anterior articolul urmator

Maidan şi contra-maidan la Chişinău

5
5 Oct 2015 18:12:14
George Damian

Ca de obicei, lucrurile sunt foarte amestecate la Chişinău: două grupări diametral opuse cer acelaşi lucru şi acţionează identic, în acelaşi timp.

Platforma Demnitate şi Adevăr, o mişcare civică creată la începutul anului doreşte respectarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Nemulţumiţi de faptul că nu este investigată serios devalizarea a trei bănci majore care au secătuit bugetul ţării, susţinătorii Platformei DA au declanşat un protest permanent în faţa Guvernului din Chişinău. Solicitările protestatarilor: demisia guvernului şi a preşedintelui, dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. Platforma DA susţine respectarea Acordului de Asociere cu UE.
 
De cealaltă parte, doi politicieni declarat filo-ruşi, Igor Dodon şi Renato Usatîi au declanşat un protest permanent în faţa Parlamentului Republicii Moldova. Supărarea lor: miliardul furat din bănci şi lipsa unei investigaţii reale. Solicitările: demisia guvernului şi a preşedintelui, dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. Doar că Dodon şi Usatîi cer renunţarea la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi înscrierea Republicii Moldova pe orbita Uniunii Vamale coordonate de la Moscova.
 
Pentru orice om normal amestecătura de la Chişinău poate să pară total lipsită de sens. La guvernare se află o alianţă de partide declarat pro-europene şi care şi-au asumat punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană – însă clasa politică măcinată de corupţie a aruncat în aer relaţia bazată pe încredere cu Bruxellesul. Manifestaţia pro-europeană a Platformei DA apare ca o formă de presiune asupra guvernării care nu reuşeşte să găsească pe responsabilii pentru devalizarea băncilor şi a bugetului ţării. Am putea spune că avem un Euro-Maidan la Chişinău – o manifestaţie care vrea să împingă ţara spre Europa. Protestul lui Dodon şi Usatîi poate fi lesne calificat drept Contra-Maidan – un protest destinat ruperii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. (Deocamdată comuniştii lui Voronin nu s-au arătat dispuşi să încline balanţa într-o parte sau alta, au anunţat doar o predispoziţie către o fuziune cu Partidul Democrat din tabăra pro-europeană, ceea ce perturbă orice fel de analiză).
 
Însă lucrurile sunt şi mai complicate. Informaţiile scăpate în public despre jaful miliardului de la Chişinău indică faptul că în jaful miliardului sunt implicaţi oameni din toate partidele politice. Şi atunci cine rămâne să facă curăţenie? Alegerile anticipate ar aduce un Parlament şi mai fragmentat, în care va fi şi mai greu de găsit un consens politic de guvernare. O privire generală pare să fie totuşi mai lămuritoare: de când a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova sare dintr-o criză într-alta, pur şi simplu este imposibil de găsit o stabilitate politică. Cineva foarte puternic nu vrea să fie făcute reforme la Chişinău.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Nirolf
5.10.2015, 19:11:45

Cum ii sacul , asa-i si petecul . Precum in Cer asa si pe Pamant . Cum ii la Bucuresti asa-i si la Chisinau . Politicieni corupti din toate tarile uniti-va !

0 (2 voturi)
Ion Filipescu
6.10.2015, 14:23:16

Platforma DA face jocul Kremlinului si a fortelor pro-ruse de la noi, datorita lor aripa stinga(rusolfila) sa activizat si coagulat, astfel incit azi lideri in sonsaje sunt Dodon si Usatii, datorita actiunilor lor azi in Moldova este riscul sa fie rupt cursul UE, asa vor ei continuarea procesului de dezvoltare european, prin aducerea la putere a utopicilor si agentilor KGB, Dodon si Usatii ?

+1 (1 vot)
Marina Eremei
6.10.2015, 14:49:12

DA, care și-a propus din start să devină o platformă civică, dar s-a transformat pe parcurs într-o mișcare de crearea unui partid și solicitare a alegerilor parlamentare anticipate, pentru ca acest partid să-și facă loc la gura sacului cu bani bugetari. O mișcare care s-a născut moartă! Și nu doar din cauza gîndurilor ascunse, bine prestabilite, de a capitaliza nemulțumirea populației. Dar și din cauza atitudinii găștii de la conducerea acesteia de a monopoliza toată dreptatea și tot adevărul din lume.

+1 (1 vot)
Dorian Bordian
6.10.2015, 15:18:01

La Chisinau e Donbas direct, aici nimic nu mai poate fi asemanat cu maidanul kievean... Forțele Pro Ruse, prea tare s-au poziționat în devierea Moldovei din albia Pro Europeana. dar am sa recunosc ca vina o detin si guvernarea, care prin stagnarea ce dureaza mai bine d eun an, prea vulnerabili au facut societatea in fata propagandei agresive aplicate pe la JTV, TV7...

Mihail Chetrosu
6.10.2015, 15:28:46

Cum naiba platforma DA promoveaza procesul de integrare a R.Moldova daca promoveaza acelasi lucru ca si Dodon cu Usatii, care se hranesc din banii FSB-ului rusesc?

Modifică Setările