Manifestaţia din centrului Chişinăului anunţată pentru această duminică de ACUM şi PSRM a fost anulată pentru a „nu epuiza forţele de ordine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că protestul intitulat „Marşul poporului”, ce urma să aibă loc pe 16 iunie, în faţa Parlamentului, a fost anulat: „Vă îndemnăm să sărbătoriţi acasă alături de familie şi prieteni. Rămâneţi acasă şi odihniţi-vă după o luptă lungă şi grea”.

„Am fi fost foarte mulţi, zeci de mii de oameni, şi asta ar fi pus o responsabilitate mare pe forţele de ordine. Este nevoie de timp pentru a restabili pe deplin funcţionarea structurilor de forţă şi a asigura securitatea cetăţenilor la un eveniment de asemenea proporţii”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Potrivit ei, „poliţiştii sunt obosiţi, în toate aceste zile au fost hărţuiţi, ameninţaţi, obligaţi să îndeplinească indicaţii ilegale”. 

„Au fost ţinuţi în soare pe vreme toridă, fără a li se explica de ce şi pentru cât timp. Haideţi să le dăm şi lor o clipă de răgaz. Haideţi să nu epuizăm forţele de ordine pentru o manifestaţie de amploarea Marşului Poporului”.

Ea a mai adăugat că, „după ce vom asigura funcţionarea unei justiţii independente, Plahotniuc şi fugarii care au construit regimul corupt şi banditesc vor fi readuşi în ţară şi pedepsiţi conform legii”.

„Mâine ne odihnim şi ne bucurăm, iar de luni începem munca grea pentru curăţarea sistemului şi reconstrucţia instituţiilor, aşa încât viaţa fiecărui cetăţean să devină mai bună” , a mai spus Maia Sandu.

Amintim că liderii Blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, PSRM şi Igor Dodon au chemat cetăţenii din toate colţurile ţării să iasă în stradă la un „marş al poporului” duminică, ora 11.00, în faţa Parlamentului. Acţiunea era menită să-l determine pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, să elibereze instituţiile statului pentru ca acestea să poată fi ocupate de Guvernul Maiei Sandu.

Consiliul Naţional al PDM, condus de Vlad Plahotniuc, a decis vineri, 14 iunie, că democraţii se retrag de la guvernare. Guvernul Filip şi-a anunţat demisia, urmând să elibereze funcţiile pentru Guvernul condus de Maia Sandu.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că decizia PDM de a se retrage de la guvernare este „firească, dar întârziată”. Potrivit ei, „nu există demisie a unui Guvern care nu există. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie.

Igor Dodon a declarat că plecarea PDM de la guvernare este o „mică victorie simbolică”. Preşedintele ţării a felicitat cetăţenii cu „această victorie”, subliniind că „uzurpatorii şi-au recunoscut înfrângerea”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite