Marea Britanie e gata să discute despre „facilitarea călătoriilor” pentru cetăţenii moldoveni, ceea ce nu înseamnă abolirea regimului de vize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Hague, ministrul de Externe al Marii Britanii, şi Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. FOTO: MAEIE
William Hague, ministrul de Externe al Marii Britanii, şi Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. FOTO: MAEIE

Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii îşi propun să discute mai aprofundat despre oportunitatea facilitării călătoriilor. Ministrul britanic de Externe, William Hague, a spus azi, la Chişinău, că ţara sa are aranjamentele proprii privind vizele, separate de zona Schengen. „Probabil, vom opera nişte modificări”, a menţionat oficialul, dând de înţeles că nu e vorba de abolirea vizelor pentru moldoveni.

Potrivit IPN, ministrul britanic a subliniat că Regatul Unit susţine puternic procesul de extindere al UE. „Lansez un mesaj important pentru moldoveni, că sunt bineveniţi în calitatea de vizitatori ai Regatului Marii Britanii”, a mai spus oficialul din Marea Britanie.

William Hague a mai declarat că Moldova merită un viitor european şi trebuie să poată să-şi determine propriul ei curs pentru viitor într-un mod independent şi democratic. „Regatul Unit se opune puternic oricărei presiuni din exterior şi încălcărilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale. Acordul de Asociere nu este o ameninţare pentru Rusia”, a menţionat oficialul.

Ministrul a mai subliniat despre progresele guvernării de la Chişinău, apreciind succesele realizate în combaterea corupţiei şi în domeniul justiţiei.

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, a menţionat că pentru a călători în Marea Britanie moldovenii în continuare au nevoie de viză, însă a venit deja etapa în care se poate discuta despre anumite facilităţi pentru mobilitatea sporită între cetăţenii ambelor state. „Vom continua această discuţie în perioada în care va urma, cel puţin la nivel de experţi. Din partea ambelor state există disponibilitatea de a examina acest subiect la această etapă”, a spus ministrul de la Chişinău.

Natalia Gherman a spus că a mai discutat cu oficialul britanic despre relaţiile bilaterale în domeniul comercial-economic, iar Marea Britanie rămâne un partener important în ceea ce ţine de dezvoltarea comerţului bilateral.

Părţile au discutat şi despre contextul regional. Natalia Gherman a spus că situaţia care se creează în Ucraina reprezintă o mare îngrijorarea pentru colegii din Marea Britanie şi autorităţile de la Chişinău încearcă să coordoneze şi să unească eforturile în exprimarea de poziţii comune Republica Moldova-Marea Britanie în ceea ce priveşte evenimentele din Ucraina.

William Hague se află pentru a doua oară la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite