Marian Lupu: Declaraţia privind retragerea armatei străine nu este antirusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova prin care cere Federaţiei Ruse să-şi retragă armata din stânga Nistrului nu este o declaraţie anti-Rusia, ci este o declaraţie pro-Moldova, care confirmă statutul de neutralitate al ţării noastre, a declarat fostul preşedinte al PDM, Marian Lupu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, transmite IPN.

„Este în premieră când Parlamentul cere direct retragerea trupelor ruse. Anterior au fost nişte declaraţii răzleţe. Cu toate că diplomaţia noastră a lucrat în acest sens şi problema a fost abordată la diferite foruri internaţionale. Pentru noi a fost foarte important să dăm de înţeles întregii societăţi din ţara noastră cât şi partenerilor străini, atât din est, cât şi din vest, că acestea sunt liniile directorii ale politicii noastre, pe care se vor baza toate acţiunile noastre în viitor”, a declarat Lupu.

Marian Lupu a precizat că Declaraţia Parlamentului confirmă încă odată poziţia guvernării privind statutul de neutralitate al Republicii Moldova: „Neutralitatea ţării este o poziţie constantă şi serioasă a guvernării. Trupele ruseşti care staţionează nelegitim pe teritoriul regiunii transnistrene nu se încadrează în statutul de neutralitate al Republicii Moldova”.

Fruntaşul democrat a declarat că a aşteptat cu nerăbdare decizia Curţii Constituţionale la sesizarea Partidului Liberal. „Colegii mei au pus sub semnul întrebării neutralitatea ţării stipulată în Constituţie. Îmi pare bine că decizia înaltei instanţe este în spiritul Constituţiei. Prin Declaraţia Parlamentului guvernarea a subliniat dezideratul de a transforma misiunea de pacificare din formatul său militar într-o misiune de observatori civili sub mandat internaţional”, a declarat Lupu.

Referindu-se la poziţia preşedintelui Igor Dodon în această problemă, inclusiv în ceea ce priveşte federalizarea Republicii Moldova, Marian Lupu a declarat că îl cunoaşte bine de mai mulţi ani şi consideră că acestea nu sunt ideile lui.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite