Politică

articolul anterior articolul urmator

Marian Lupu: Declaraţia privind retragerea armatei străine nu este antirusă

3
22 Jul 2017 09:11:31
Autor: Dan Anghel
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova prin care cere Federaţiei Ruse să-şi retragă armata din stânga Nistrului nu este o declaraţie anti-Rusia, ci este o declaraţie pro-Moldova, care confirmă statutul de neutralitate al ţării noastre, a declarat fostul preşedinte al PDM, Marian Lupu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, transmite IPN.

„Este în premieră când Parlamentul cere direct retragerea trupelor ruse. Anterior au fost nişte declaraţii răzleţe. Cu toate că diplomaţia noastră a lucrat în acest sens şi problema a fost abordată la diferite foruri internaţionale. Pentru noi a fost foarte important să dăm de înţeles întregii societăţi din ţara noastră cât şi partenerilor străini, atât din est, cât şi din vest, că acestea sunt liniile directorii ale politicii noastre, pe care se vor baza toate acţiunile noastre în viitor”, a declarat Lupu.

Marian Lupu a precizat că Declaraţia Parlamentului confirmă încă odată poziţia guvernării privind statutul de neutralitate al Republicii Moldova: „Neutralitatea ţării este o poziţie constantă şi serioasă a guvernării. Trupele ruseşti care staţionează nelegitim pe teritoriul regiunii transnistrene nu se încadrează în statutul de neutralitate al Republicii Moldova”.
 
Fruntaşul democrat a declarat că a aşteptat cu nerăbdare decizia Curţii Constituţionale la sesizarea Partidului Liberal. „Colegii mei au pus sub semnul întrebării neutralitatea ţării stipulată în Constituţie. Îmi pare bine că decizia înaltei instanţe este în spiritul Constituţiei. Prin Declaraţia Parlamentului guvernarea a subliniat dezideratul de a transforma misiunea de pacificare din formatul său militar într-o misiune de observatori civili sub mandat internaţional”, a declarat Lupu.
 
Referindu-se la poziţia preşedintelui Igor Dodon în această problemă, inclusiv în ceea ce priveşte federalizarea Republicii Moldova, Marian Lupu a declarat că îl cunoaşte bine de mai mulţi ani şi consideră că acestea nu sunt ideile lui.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Jr Proxi
22.07.2017, 10:32:06

Noi avem relatii de colaborare si cu statul rus, insa armata rusa prezenta in Moldova ne incalca Constitutia, iar acest fapt este unul revoltator. Demult trebuia cineva sa inceapa a lupta cu cei care ne incalca drepturile.

Maria Lazăr
22.07.2017, 10:47:47

Comentariu considerat abuziv.

dragon dan
22.07.2017, 10:57:08

Dacă declarația nu este antirusă așa cum mugește bizonul bolșevic,atunci sigur se poate afirma că turma guberniei dorește să mai stea capră la ruși așa că nu sunt surprins!