Marian Lupu s-a răzgândit: Limba vorbită de moldoveni nu este română din punct de vedere ştiinţific

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău s-a răzgândit. Dacă anterior spunea că limba vorbită de cetăţenii Republicii Moldova este din punct de vedere politic moldovenească, iar ştiinţific - română, acum Marian Lupu îşi retrage cuvintele.

„M-am răzgândit, s-a zis cu științificul. Acele teze sunt susținute de oamenii de știință, iar tot ce vine din ştiinţele sociale are puternice elemente subiective. Se ştie că istoria nu este fizică şi este scrisă de învingători. Iar dacă tezele sunt subiective înseamnă ca sunt promovate în interese politice. Ştiinţa nu are nimic cu dreptul la autoindentificare etnică", a declarat Marian Lupu, în cadrul unei emisiuni la Pro TV Chişinău.

Spre deosebire de colegii săi de alianţă, liderul Partidului Democrat este împotriva schimbării articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova care prevede că limba de stat este moldoveneasca.

Comunitatea ştiinţifică a reacţionat la declaraţiile politicianului. „Suntem gata oricând să aducem probe suplimentare pentru a demonstra că limba vorbită de noi este româna. Când spunem că din punct de vedere științific este româna, pornim de la structura internă a limbii. Trebuie să discutăm la rece lucrurile", a precizat dr.hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Şi editorialistul Constantin Tănase i-a dedicat lui Marian Lupu un pamflet pe care îl încheie cu fraza: „M-am răzgândit: științific, nu mai sunt om, cum spuneam anterior, ci bou".

În aceeaşi emisiune, Marian Lupu s-a referit şi la marşurile unioniste care au fost organizate Chişinău, Bălţi şi Cahul. "Majorităţii cetăţenilor aceste marşuri le provoacă un mare deranj. Să vedem cine sunt în fruntea acestor marşuri unioniste? Nu îi găsim pe unii care au semnat declaraţia de independenţă a Republicii Moldova? Acele persoane au semnat-o având în mintea lor altceva", a spus preşedintele Parlamentului.

Reprezentantul platformei unioniste Acţiunea 2012, Constantin Codreanu, i-a dat replica: „Marian Lupu, un fost comunist ajuns democrat peste noapte, îi atacă pe cei care au adus românilor basarabeni libertate și încredere într-un viitor mai bun, după 70 de ani de minciuni și de persecuții".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite