Marina Tauber contestă în instanţă hotărârea CEC privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Tauber

Candidatul Partidului „ŞOR” pentru funcţia de primar la Bălţi, Marina Tauber, contestă la Curtea de Apel Chişinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale, privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălţi, care trebuia să aibă loc în 5 decembrie.

Potrivit Marinei Tauber, hotărârea CEC este ilegală, deoarece Codul electoral nu prevede nicio procedură privind suspendarea alegerilor. În plus, în momentul emiterii hotărârii CEC, nu exista o decizie irevocabilă a vreunei instanţe de judecată. 

În cererea de chemare în judecată, candidatul Partidului „ŞOR” pentru funcţia de primar constată că membrii CEC şi-au depăşit grav competenţele stabilite de lege, au emis un act administrativ ilegal, care afectează direct interesele legitime ale concurentului Marina Tauber, care, în primul tur de scrutin, a acumulat aproximativ 48% din voturile alegătorilor.   

„Codul electoral nu prevede existenţa unei proceduri legale precum suspendarea alegerilor, iar prin suspendarea hotărârii nr. 195, turul doi al alegerilor din circumscripţia municipală Bălţi au fost oprite cu numai 30 de minute înainte de deschiderea secţiilor de votare, un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova”, se arată în cererea de chemare în judecată. 

Mai mult, Marina Tauber consideră că, prin hotărârea CEC, au fost încălcate atât drepturile concurentului electoral, cât şi ale alegătorilor.

„Prin acest act administrativ, de fapt, cetăţenii şi alegătorii din municipiul Bălţi au fost lezaţi în drepturile lor fundamentale la alegeri libere, de a alege, iar candidatul – de a fi ales, ceea ce reprezintă o ingerinţă disproporţionată în substanţa dreptului de a fi ales, drept garantat de art. 38 din Constituţia Republicii Moldova şi de art. 3 din Convenţia Europeană”, se arată în cererea de chemare în judecată. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite