Membrii CSM invită la discuţii preşedintele ţării, speakerul şi premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în frunte cu preşedintele interimar Dorel Musteaţă, au lansat o invitaţie pentru preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului şi prim-ministru la discuţii despre problemele cu care se confruntă Consiliul şi sistemul judecătoresc, transmite IPN.

Însă în acelaşi timp, preşedintele interimar al CSM a spus că membrii Consiliului nu vor da curs invitaţiei la discuţii lansate de către ministrul justiţiei, „pentru a nu admite ingerinţă în sistemul judecătoresc”, fiind invocat principiul separării puterilor în stat.


Într-o conferinţă de presă, preşedintele interimar al CSM a declarat că ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, a plasat pe pagina web a Ministerului o invitaţie către membrii CSM, pentru data de astăzi, ca să fie discutate problemele din justiţie. „Consiliul Superior al Magistraturii îi mulţumeşte domnului Nagacevschi pentru invitaţie, însă, ţinând cont despre principiul separării puterilor în stat, considerăm că problemele din justiţie urmează să fie discutate la Consiliul Superior al Magistraturii, nu la Ministerul Justiţiei. Deoarece Ministerul Justiţiei este exponent al puterii executive şi, în cazul dat, ar crea dubii privind ingerinţa în sistemul judecătoresc”, a declarat Dorel Musteaţă.

În acest context, preşedintele interimar al Consiliului a solicitat persoanelor interesate să se prezinte la şedinţa CSM din 10 decembrie, „la care sunt deschişi să discute toate problemele care sunt în sistem şi care sunt semnalizate, chiar şi de către unii judecători”. Totodată, Dorel Musteaţă i-a solicitat şi ministrului justiţiei, care, potrivit lui Dorel Musteaţă, a lipsit la patru şedinţe anterioare ale CSM, să se prezinte la şedinţa din data de 10 decembrie, iar în cadrul acestei, în mod transparent, fiecare să-şi prezinte părerea.

Întrebat de jurnalişti dacă invitaţia la discuţii adresată preşedintelui ţării, preşedintelui Parlamentului şi premierului nu ar putea fi interpretată ca ingerinţă, aşa cum se invocă în cazul ministrului justiţiei, Dorel Musteaţă a spus că a fost făcut un apel către toate puterile din stat întrucât există o situaţie de blocaj. Acesta a menţionat că, în luna iulie, CSM a numit în funcţie 31 de judecători şi aceste hotărâri au fost expediate către şeful statului, însă până astăzi decretele aşa şi nu au fost publicate.

„Vrem să discutăm chestiunea vizavi de numirea judecătorilor, poate sunt probleme. Plus la aceasta, în ceea ce ţine de prim-ministru, aţi văzut a fost lansată ideea de a elibera clădirea unde îşi are sediul Judecătoria Chişinău, sediul Centru – noi nu cunoaştem nimic, iar aceasta ţine de Guvern”, a specificat Dorel Musteaţă. Cât ţine de Parlament, acesta a menţionat că există o hotărâre a CSM prin care s-a admis demisia lui Ion Druţă din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţiei, însă legislativul aşa şi nu a adoptat o hotărâre în acest sens. În aceste condiţii, este imposibil de a anunţat un concurs pentru suplinirea acestei funcţii. Respectiv preşedintele CSJ, membru din oficiu la Consiliul Superior al Magistraturii, nu se poate prezenta la şedinţă.

Dorel Musteaţă a mai spus că şi locul unde au loc discuţiile cu exponenţii conducerii ţării contează, CSM fiind organul de autoadministrare judecătorească.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite