Memorandumul cu UE privind asistenţa macrofinanciară, ratificat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova si Uniunea Europeana

Memorandumul de înţelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară în valoare de până la o sută de milioane de euro a fost ratificat de Parlament. Obiectivul asistenţei macrofinanciare este de a atenua nevoile bugetare ale ţării, transmite IPN.

Memorandumul prevede lista de condiţionalităţi care urmează a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor de împrumut oferite de Uniunea Europeană. Memorandumul conţine şase condiţionalităţi pe domenii precum climatul de afaceri, buna guvernare, lupta împotriva corupţiei şi gestionarea finanţelor publice.

Ca urmare a realizării condiţionalităţilor incluse în memorandum, Republica Moldova va obţine resurse financiare în două tranşe. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând a fi debursat în perioada 2020 - 2021. Debursarea primei tranşe este necondiţionată, în timp ce tranşa a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Împrumutul va fi acordat pentru maximum 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

Deputaţii au mai votat ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului „Răspuns de urgenţă la COVID-19 şi suport pentru întreprinderile micro, mici şi mijlocii”. Potrivit acordului, Moldova va contracta un împrumut în valoare de circa 70 de milioane de euro. Proiectul va fi structurat în două componente: sănătate şi suport pentru întreprinderile micro, mici şi mijlocii.

Pentru sistemul de sănătate vor fi alocate 40 de milioane de euro. Sursele financiare vor fi utilizate pentru achiziţia echipamentelor medicale şi a materialelor consumabile, reabilitarea unităţilor medicale, precum şi mobilizarea de expertiză suplimentară pentru a asigura un răspuns de urgenţă la COVID-19.

Pentru întreprinderile micro, mici şi mijlocii vor fi destinate 30 de milioane de euro. Finanţarea va fi alocată pentru capitalul circulant şi nevoile de investiţii ale întreprinderilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locurile de muncă.

Maturitatea maximă a creditului pentru componenta sănătate este de 15 ani şi, respectiv, şase ani pentru componenta întreprinderile micro, mici şi mijlocii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite