Politică

articolul anterior articolul urmator

Mica şi săraca Românie râvneşte la marea şi bogata Basarabie

81
2 May 2016 12:10:16
Răzvan Voncu
„Nu există interese ascunse ale statului român în legătură cu actuala Republică Moldova”
„Nu există interese ascunse ale statului român în legătură cu actuala Republică Moldova”

Cu ipocrizia caracteristică, unul dintre „stataliştii” Republicii Moldova de azi a „avertizat” asupra riscurilor izbucnirii unui război civil peste Prut, din cauza dorinţei „românilor” de a face Unirea.

În realitate, lucrurile sunt mult mai simple. Republica Moldova a mai trecut printr-un război civil, cel declanşat în 1992 de separatiştii transnistreni. Atunci nici nu se punea problema Unirii. Separatiştii, discret susţinuţi de „stataliştii" de la Chişinău, au declanşat războiul civil doar pentru că Basarabia şi-a proclamat independenţa, a revenit la limba română şi la alfabetul latin.

Iar scopurile urmärite de declanşatorii acestui război civil au fost atinse. Limba română se vorbeşte în Basarabia, dar în Constituţie e numită în continuare „limba moldovenească", deşi fără statut oficial, rusa domină audiovizualul, publicitatea şi presa scrisă, iar independenţa e atent supravegheată, astfel încât să nu fie utilizată în nici un mod care ar putea aduce beneficii basarabenilor.

E uşor de dedus cine are interesul să declanşeze un război civil în Basarabia şi de ce. În nici un caz „românii care doresc Unirea”.

De asemenea, la fel de simple sunt lucrurile şi în ce priveşte eventuala declanşare a unui război civil. „Statalistul" care nu mai poate de grija bietului cetăţean uită, din păcate, că nu mai suntem în 1992. Spaima de război civil e mereu aceeaşi, numai că acum e democraţie, iar lumea civilizată a creat - după dezastrul din fosta Iugoslavie - mecanisme prin care cei care declanşează războaie civile plătesc, mai devreme sau mai târziu, pentru faptele lor. Dacă o majoritate a cetăţenilor unui stat va decide că doreşte ceva, iar o minoritate va declanşa, în replică, un război civil, instigatorii lui vor plăti.

Trebuie să spunem răspicat cetăţeanului Republicii Moldova şi că România susţine necondiţionat Basarabia, dar atât. Nu există interese ascunse ale statului român în legătură cu actuala Republică Moldova. Pragmatic vorbind, România trăieşte deja în altă lume. E stat membru al UE şi NATO, a reînceput să se dezvolte, are ritmuri înalte de creştere economicä şi, deşi are în comtinuare destule probleme, greul a cam trecut. Ideea că un stat de nivelul şi dezvoltarea României unelteşte pentru a pune mâna pe dezastrul din Basarabia e demnă de tenebrele KGB-ului din Tiraspol.

Sunt convins cä basarabenii înşişi ştiu asta. Dorinţa lor de apropiere de Uniunea Europeană nu e rezultatul unui complot, al României sau al unor astre neprecizate, ci al nemulţumirii crescânde cu privire la situaţia lor. Şi la absenţa oricărei perspective.

De altfel, când recurgi la ameninţarea cu bau-baul războiului civil, e limpede că nu ai (şi nici nu ai avut niciodată) vreo soluţie. Una concretă, care să-i ajute pe oameni - indiferent de etnia lor - să-şi plătească facturile, să se îmbrace şi să mănânce cumsecade. Măcar atât.

Şi, dacă nici măcar atât nu poţi, cu ce tupeu pretinzi să vorbeşti în numele cetăţenilor?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

81 Comentarii

Dumitru Neghina
2.05.2016, 12:47:13

Ca si in Romania , in Basarabia sunt inca multi incuiati si capete patrate, nu accepta ceva nou, iesirea la suprafata la o viata mai buna.

+7 (11 voturi)
Stefanescu Marian
2.05.2016, 14:51:37

Și ce câștigi cu războiul civil măi Usatîi?Că veți fi sub pulpana Rusiei?Păi Rusia nu poate să-i țină cu bani nici pe transnistrieni nici pe crimeeni,ce va face cu încă 4 milioane de oameni?

+10 (12 voturi)
Amicus Plato
2.05.2016, 15:16:37

Patrioții moldoveni au dreptate. Inclusiv Războiul de pe Nistru e cauzat de codița băgată de romulani. Rușii care erau majoritatea în orașele transnistrene n-au acceptat simbolurile de stat ale Republicii Moldova adică tricolorul românesc și imnul, în primul rând. Apoi încercarea de a li se băga limba română pe gât cu forța. Deșteptarea națională din Moldova sovietică a fost furată de niște proști și trădători, agenți ai României, care au sabotat și sabotează identitatea și simbolurile moldovenești care nu sunt tricolorul muntenesc roșu- galben-albastru, nu acvila muntenească, nu Deșteaptă-te române, ci bicolorul moldovenesc roșu-albastru/sau roșu simplu, bourul/zimbrul, nu boul. România cheltuie bani în RM doar pe școli și materiale didactice cu scopul de a-i deznaționaliza pe moldoveni și de a distruge și anexa RM. Nu neaparat pentru că-i trebuie, dar dintr-un naționalism bolnav. Și apoi rasial moldovenii sunt predominant albi. Instinctiv pleșoii vor să țină Moldova în sărăcie să-i alunge pe moldoveni în sud și vest, să le mai albească.

-17 (19 voturi)
Utilizator Adevărul
2.05.2016, 15:58:41

Comentariu considerat abuziv.

Corneliu Dusan
2.05.2016, 16:10:26

Dl Voncu, de la articolul precedent, face o volta in vant si subintelege ca isi gaseste pozitia rationala si normala acum , dupa ce nu demult spunea in legatura cu Moldova " ca nu e momentul" . Ca romanul impartial al lui Caragiale care era si cu puterea si cu opozitia, autorul nostru nu pare a fi contrariat de oscilatiile de 180 de grade ca tot omul care este "tolerant" si "ingaduitor" cu el insusi. Ar fi acum bine sa isi mentina pozitia, doar ca " romanu' impartial" rareori o face. Dar sarbatoarea pascala ne indeamna la optimism, sa speram, sa speram! Intelectualitatea romana si opinia publica in general trebuie sa atinga masa critica, cu cat mai repede cu atat mai bine, pentru ca din partea clasei politice nu prea sunt semne din pacate.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (81)

Modifică Setările