Politică

articolul anterior articolul urmator

Mihai Ghimpu, către Ion Chicu: „După ce nu vei mai avea acestă funcţie, nici cei pe care îi slujeşti ca un câine nu-ţi vor mai întinde mâna”

11
23 May 2020 11:49:25
Autor: Iurii Botnarenco

Ex-preşedintele PL Mihai Ghimpu consideră că „problema lui Chicu este că el vrea să fie recunoscut drept cel mai profesionist prim-ministru şi nu acceptă să-i spună nimeni nicio vorbă, nici să-i aducă vreo critică”.

„Se comportă pe alocuri chiar mai a dracului, decât “şeful” lui roşu. Nu în zadar se spune că unii moldoveni, când ajung într-un scaun (în altă situaţie aş fi spus că se îmbată cu apă de ploaie), li se ridică urina la cap”, a scris Mihai Ghimpu pe Facebook.

Ghimpu i-a amintit lui Chicu să nu uite că este prim-ministru şi „nu şef la ferma de porci!”.

„Şi nu uita de asemenea, că funcţiile vin şi se duc, dar obrazul - obraz trebuie să rămână. Sau poate dumneata ai planuri mari şi vrei deja să ne “fericeşti” ca preşedinte? Şi nu în locul lui Dodon, ci în locul lui Putin. Căci numai “knejii” din răsărit îşi mai permit să vorbească cu astfel de ton şi asemenea dispreţ faţă de România! De România noastră, pe care au rupt-o în două şi nici azi, în secolul XXI, nu vor să recunoască crima faţă de poporul român. De România noastră, care ne-a ajutat dezinteresat toţi aceşti ani, iar medicii de acolo şi-au pus recent viaţa la bătaie pentru cetăţenii noştri!”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Ghimpu susţine că „doar un om incult, lipsit de personalitate şi plin de vanitate se comportă aşa cum s-a comportat premierul moldovean.

„Parcă ai fi un politruc din perioada stalinistă. Crezi că demonstrarea atât de făţişă şi agresivă a loialităţii faţă de Dodon şi acelora care urăsc România te face mai deştept şi mai “profesionist”? Sau crezi că lumea o să te creadă mai puternic? Din contra. Toate aceste lucruri demonstrează cât de slugarnic şi slab cu duhul eşti; dar şi neprofesionist, căci te laşi atât de influienţat politic, încât la fiecare pas îl imiţi întocmai pe Igor Kremlinovici. Oameni ca dta sunt folosiţi şi aruncaţi la coşul de gunoi. Sunt sigur, că după ce nu vei mai avea acestă funcţie, nici cei pe care îi slujeşti ca un câine nu-ţi vor mai întinde mâna, nemaivorbind de lumea bine crescută şi educată. Iar această zi, după cum se vede, este aproape”, a mai spus Ghimpu.

MAE de la Bucureşti a reacţionat la afirmaţiile lui Ion Chicu, considerându-le denigratoare şi inadecvate în contextul actual al pandemiei în care România a ajutat Republica Moldova. Totodată, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a discutat deja cu omologul său de la Chişinău pe acest subiect, iar ambasadorul Moldovei a fost convocat la Minister.

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacţie dură la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, după ce acesta a declarat că „Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”.

„Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de „adus mingi” buni. Ce-ai făcut, june, în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 inregistraţi în toată ţara mea. Si medici, cam tot atîţi. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populaţiei este egal”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.
 
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Siegfried Mureşan a scris că „Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”.
 
„Guvernarea slabă în vremuri liniştite afectează cetăţenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat şi cel al Partidului Socialiştilor au destabilizat situaţia politică din Republica Moldova şi au împovărat cetăţenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită”, a afirmat Mureşan.
 
Eurodeputatul a accentuat că „raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund şi cuprinzător (DCFTA) cu Republica Moldova, confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce priveşte implementarea reformelor. Sunt aceleaşi probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace”.
 
„Instabilitatea politică, schimbările frecvente ale guvernului şi evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor. În plus, o serie de evenimente au dus la deteriorarea standardelor democratice şi a statului de drept, arată raportul Parlamentului European. Toate acele reforme cerute de UE ar fi întărit instituţiile Republicii Moldova, ar fi redus corupţia şi incompetenţa din instituţii, iar Republica Moldova ar fi fost mai pregătită să-şi apere cetăţenii în faţa crizei COVID-19”, a declarat europarlamentarul.
 
El a specificat că, deşi actualul guvern şi-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, acelaşi raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiţie şi anticorupţie va depinde de voinţa politică a actualelor autorităţi, care tind să-şi favorizeze persoanele asociate guvernării.
 
„Guvernul Republicii Moldova nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenţei instituţiilor statului, garantarea separării puterilor în stat şi independenţa sistemului judiciar şi a celui de urmărire penală. Trebuie să lupte împotriva corupţiei, să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale cetăţenilor şi nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014”, a mai spus Mureşan.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Coco
23.05.2020, 12:21:23

N-are cum sa inteleaga cat dipret va avea de infruntat dupa ce va ramane orfan de functie cand il vor parasi toti sfatuitorii astia care isi bat joc de el acum punandu-l sa scoata castanele din foc cu mana lui sustinand moldovenismul de tip rusesc prin activitatea lui. E ca si cum i-ai explica lui Plato ala cu Amicul ca secuii nu-s unguri .

+3 (7 voturi)
jan11
23.05.2020, 15:48:10

Chicu este un caine turbat si bleg al rusilor,intrucat se comporta ca atare,muscand mana care il ajuta.Nu-i nimic,roata se invarte si nu aduce anul ce aduce ceasul.mai ales cand este unul bun.Si dodonii si chicii sunt trecatori.Doar Basarabia este vesnica.Si Romania la fel.Si sunt una langa alta.Doamne,ajuta-i pe romani,oriune ar fi.

+2 (6 voturi)
Sanchez Alexis
24.05.2020, 00:35:41

Tare bine a procedat Chicu. De ce nimeni nu scrie despre falsitatea si mitocania lui Muresan???? Cit a fost maia sandu premier, desi nu a reformat nimic timp de 5 luni, muresan a laudat-o incontinuu. Pe Chicu l-a atacat imediat ce a obtinut functia de premier, fara macar sa astepte citeva saptamini sa vada daca Chicu va face fata functiei. Nu asa procedeaza barbatii adevarati. Noi suntem Moldoveni si principiile noastre sunt diferite de ale romanilor.

-2 (6 voturi)
Ivan Turbinca
24.05.2020, 05:03:49

Ca sa vezi,fratele mai mare s-a suparat,cand i s-a reprosat.De parca cele spuse de Chicu ar fi un neadevar! In privinta rudimentului,numit Ghimpu,este de prisos sa-l mai comentez.

-2 (4 voturi)
Coco
24.05.2020, 10:34:30

Ivane, vasazica asa, Dodon il pune pe slugoiul sef sa faca un alt scandal care sa umbreasca pe cel cu mita primita de el de la Plahotniuc, numai ca a subapreciati inteligenta oamenilor care s-au prins de ce s-a ''indignat'' Kicov.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (11)