Mihai Popşoi: În iunie, Plahotniuc a dat indicaţii efectivului de comandă al Armatei Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa de puci anticonstituţional întreprinsă de PDM prin intermediul CCM, Mihai Popşoi, susţine că în luna iunie curent, atunci când PDM refuza să predea puterea, fostul lider al democraţilor Vladimir Plahotniuc dădea indicaţii Armatei Naţionale să nu se supună noului Guvern, trasnmite IPN.

Deputatul spune că a aflat acest lucru din declaraţiile comandaţilor Armatei, în cadrul audierilor în Comisie.

„Nu exagerez când spun că eram în prag de război, putea să fie vărsare de sânge pentru că Plahotniuc, efectiv, fără niciun drept, dădea ordin efectivului de comandă al Armatei Naţionale, îi făcea un fel de instructaj politic. Avem declaraţiile conducătorilor Armatei Naţionale”, a spus Mihai Popşoi în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8. Potrivit lui, Plahotniuc dădea ordin ca Armata să stea de partea Guvernului Filip şi acelaşi lucru l-a făcut şi în raport cu Ministerul de Interne.

Vicepreşedintele Parlamentului susţine că raportul Comisiei parlamentare privind tentativa de puci va fi făcut public în viitorul apropiat. Totodată, acest raport va fi transmis Procuraturii Generale, însă deputatul susţine că pe marginea acestui fapt este deschis şi un dosar penal şi nu crede că procurorii vor afla ceva nou din raportul Comisiei.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc a menţionat că membrii PDM nu vor participa la audierile organizate de Comisie, pentru că din ea fac parte exclusiv deputaţi din actuala guvernare. Potrivit lui, acest lucru denotă caracterul politic al Comisiei şi activitatea ei nu are la bază o abordare juridică a lucrurilor. „Deja verdictul îl putem concluziona din denumire. Noi suntem gata să comunicăm, să colaborăm inclusiv cu organele de anchetă în acest sens, prezentându-le toate argumentele, în primul rând, juridice care au stat la baza unor decizii”, a declarat parlamentarul.

În opinia lui, activitatea Comisiei are ca scop de a dezorienta societatea şi de a distrage atenţia de la problemele cotidiene: salarii, pensii, ceea ce aşteaptă cetăţenii Republicii Moldova. Nicolae Ciubuc consideră că această comisie parlamentară privind tentativa de puci este, de fapt, o comisie anti-PDM.

Recent, în cadrul Comisiei a fost au fost audiaţi Gheorghe Cavcaliuc, fost şef-adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, şeful Biroului de curieri speciali, Valeriu Cemîrtan şi preşedintele Asociaţiei Procurorilor, Alexandru Gladco.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite