Mihai Popşoi (PAS): Reforma justiţiei rămâne prioritatea noastră şi începem de la CSM şi CSP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Popsoi, vicepreşedintele Parlamentului din partea PAS
Mihai Popsoi, vicepreşedintele Parlamentului din partea PAS

Reforma justiţiei este obiectivul naţional trasat de actuala guvernare, iar curăţarea sistemului de elemente toxice şi corupte începe prin curăţarea Consiliului Superior al Procurorilor şi Consiliul Superior al Magistraturii. O spune vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi.

Potrivit lui, pre-vetting-ul va reprezenta elementul de bază al reformării justiţiei, iar după evaluarea candidaţilor la funcţia de membru CSP şi CSM, va începe şi evaluarea judecătorilor şi procurorilor, notează IPN.

Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului, guvernarea îşi pune mari speranţe în pre-vetting-ul ce urmează să reformeze organele de autoadministrare din justiţie. Potrivit documentului, aprobat în prima lectură, o comisie de evaluare va verifica integritatea, corectitudinea şi profesionalismul tuturor candidaţilor care râvnesc funcţia de membru CSM sau CSP. Comisia de evaluare va fi creată din experţi naţionali şi internaţionali, care vor fi aprobaţi cu votul a 3/5 dintre deputaţi.

„Prioritatea zero rămâne reforma justiţiei. Începem cu acel pre-vetting, o trecere prin sită a candidaţilor la funcţia de membri ai Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor. CSM şi CSP sunt coloana vertebrală a justiţiei, acum când au expirat mandatele ambelor instituţii, avem posibilitatea să resetăm întregul sistem al justiţiei. Însă dacă acolo nimeresc oameni corupţi, neprofesionişti, care vin acolo doar ca să-şi burduşească buzunarele, nu se va schimba mare lucru. Iată de ce ţinem la acest pre-vetting, ulterior vom trece la evaluarea judecătorilor şi procurorilor, aşa încât cei corupţi să plece din sistem şi această ţară să poată respira liber”, a spus Mihai Popşoi, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

La jumătate de an de la preluarea puterii de către PAS, vicepreşedintele Parlamentului spune că meritul actualei guvernări este scoaterea Republicii Moldova din anonimat. Potrivit lui, ţara a devenit vizibilă pe plan extern şi a obţinut ajutor substanţial din partea partenerilor de dezvoltare.

„În ultimii ani ţara noastră a fost, practic, izolată. Preşedintele ţării n-a reuşit să ajungă nici măcar în România sau Ucraina timp de 4 ani. Era ruşinos. Acum avem nu doar deschiderea, dar şi sprijinul colosal al partenerilor noştri europeni care ne-au oferit 150 de milioane de euro şi acum negociem, discutăm un nou sprijin pentru Republica Moldova pentru a depăşi dificultăţile cu care ne confruntăm. Avem un memorandum cu FMI pe 3 ani, peste 500 de milioane de dolari, bani care vor fi orientaţi spre îmbunătăţirea economiei naţionale, creşterea competitivităţii, pentru că doar aşa putem creşte salariile şi pensiile”, a mai spus Mihai Popşoi.

Printre realizările actualei guvernări în 6 luni de mandat, vicepreşedintele Parlamentului a punctat majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, oferirea compensaţiilor pentru tariful la gazele naturale, oferirea ajutorului pentru perioada rece a anului în valoare de 700 de lei. Ieri, premierul Natalia Gavriliţa a anunţat că, indiferent dacă ANRE va da sau nu curs solicitării Moldovagaz de a majora tariful la gazele naturale până la 15,59 lei pentru un metru cub, consumatorii casnici care folosesc mai puţin de 150 de metri cubi pe lună nu vor simţi această majorare în factură, diferenţa fiind compensată de Guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite